Magazin 02.10.2018.

BANJALUČKI LIST IZ 1907. “Udaren Kineski zid preko Vrbasa!”

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki list “Otadžbina” 1907. godine objavio je tekst pod naslovom “Trapisti na Vrbasu”, u kojem je autor (najvjerovatnije Petar Kočić lično) “opleo” po trapističkim monasima i njihovoj hidroelektrani u Delibašinom selu.

Kao i skoro svaki napis u “Otadžbini” i ovaj govori o vremenu poslije Austrougarske okupacije BiH. Naime, autor piše da se dolaskom austrougarske vlasti, koju naziva “kulturtregerskom upraviteljicom”, štošta promijenilo, te tako i ribolov u domaćim rijekama.

“Svakom je poznato da se veće rijeke ne mogu upotrebiti ni u čiju ličnu korist na štetu drugog i trećeg, pa ni sama država, ako to nije kakva opšta korist, ne bi to smjela činiti. Naša je uprava dopustila Trapistima, koji imaju svoj kloster blizu Banje Luke, da pregrade jednom branom sav Vrbas (…)

Što god ribe dođe iz Save, to njima padne šaka, a što god Vrbas ponese iz gornjeg kraja, za vrijeme povodnjeva, to pored njih ne prolazi. Oni se za tako uhvaćene stvari kao: mlinove, splavove, kuće itd. masno naplaćuju”, navodi se u tekstu.

U nastavku, piše da stanovnici gornjih krajeva, koji se bave sječenjem šume za građu, a koju su na splavovima spuštali u Savu, sad mogu spavati “ili svoju građu, ako je uopšte usijeku, prodati Trapistima, pošto po to, jer je preko Vrbasa udaren Kineski zid”.

“O ovom jazavčijem rodu i njegovom sistematskom grabljenju i prisvajanju zemlje i šume okolnih starosjedilaca, koji se jednako potiskuju, moglo bi se pisati na dugačko i na široko, što ćemo svakako učiniti prvom prilikom, a sada napominjemo samo neke glavnije stvari, iznoseći na javnost i ovom prilikom plodove naše tridesetogodišnje kulturtregerske upraviteljice”, navodi se na kraju teksta.

Autor nije potpisan, ali sudeći po britkom stilu i korištenju izraza poput “jazavčiji rod” i “kulturtregerska upraviteljica”, tekst je najvjerovatnije nastao iz pera Petra Kočića, koji je bio i urednik ovog lista.

List “Otadžbina” izlazio od juna 1907. godine u Banjaluci, a u njemu je protiv režima u tadašnjoj Bosni pisano tako oštro da je većina brojeva zaplijenjena, a urednici sudski gonjeni po Zakonu o štampi. Za inkriminisane stavove u “Otadžbini” Kočiću je održano suđenje krajem 1907. godine pred banjalučkim Okružnim sudom, na kojem je osuđen na duži zatvor, zajedno sa odgovornim urednikom Vasom Kondićem.

(Mondo)