Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama.

Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama.

Ova akcija, u čijoj pripremi su učestvovala 24 vrtića, organizovana je u okviru Nedjelje djeteta.

Mirjana Glišić, majka petogodišnjeg Viktora iz vrtića “Sunce”, kaže da djeca kroz ove aktivnosti mogu osjetiti čar humanitarnog rada.

“Moj sin se veseli i iščekuje ovaj dan još od prošle sedmice, kada je trebalo da izlože svoje radove, ali je bilo odgođeno zbog lošeg vremena”, uz osmijeh priča Glišićeva.

Petogodišnji dječak Miloš V. iz vrtića “Sunce” kaže da je zajedno s bratom blizancem Markom pravio svoje rukotvorine.

“Ja sam nacrtao crtež, a moj brat je pravio zdjelicu”, rekao je Miloš.

Sav prihod koji su vrijedna djeca zaradila od prodaje rukotvorina biće doniran za didaktički potrošni materijal Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Mališani iz vrtića “Tijana” recitovali su o dječjim pravima. Oni su na majicama nosili poruke koje su poslali odraslima na tu temu.

Marijana Zrnić, pomoćnica direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da se sve aktivnosti u okviru Nedjelje djeteta organizuju s ciljem podizanja dječjeg samopouzdanja i samopoštovanja.

“U okviru realizacije Nedjelje djeteta organizovali smo niz aktivnosti, koje su bile usmjerene na osluškivanje i promociju dječjih prava, poštovanje dječjih obaveza, osluškivanje drugih i drugačijih”, rekla je Zrnićeva.

Istakla je da je cilj Nedjelje djeteta stvaranje zdrave, kultivisane i produktivne sredine za djecu, na čemu treba raditi cijele godine.

Šta kažu djeca o svojim pravima

– Sva djeca imaju podjednako pravo na ljubav, razumijevanje i sreću.

– Ja imam pravo da se igram, imam pravo da se družim.

– Ja imam pravo na slobodu, na drugare i da hvatam bubamare.

– Ja bih voljela pravo da djeca zabrane odraslima da psuju.

– Djeca imaju pravo da budu vedra, zdrava i da rastu i da mirišu kao cvijeće i trava.

– Jasno i glasno, su dječja prava, nek’ dijete niko ne ponižava.

(Nezavisne)

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ: Ne napuštam, nego preuzimam PDP

Poslije poraza opozicije političari koji su izgubili osam ili devet izbora moraju da se sklone i daju priliku nama mladima, koji želimo potpuni preporod društva, poručuje Draško Stanivuković (PDP), jedini siguran opozicionar u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.