Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama.

Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama.

Ova akcija, u čijoj pripremi su učestvovala 24 vrtića, organizovana je u okviru Nedjelje djeteta.

Mirjana Glišić, majka petogodišnjeg Viktora iz vrtića “Sunce”, kaže da djeca kroz ove aktivnosti mogu osjetiti čar humanitarnog rada.

“Moj sin se veseli i iščekuje ovaj dan još od prošle sedmice, kada je trebalo da izlože svoje radove, ali je bilo odgođeno zbog lošeg vremena”, uz osmijeh priča Glišićeva.

Petogodišnji dječak Miloš V. iz vrtića “Sunce” kaže da je zajedno s bratom blizancem Markom pravio svoje rukotvorine.

“Ja sam nacrtao crtež, a moj brat je pravio zdjelicu”, rekao je Miloš.

Sav prihod koji su vrijedna djeca zaradila od prodaje rukotvorina biće doniran za didaktički potrošni materijal Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Mališani iz vrtića “Tijana” recitovali su o dječjim pravima. Oni su na majicama nosili poruke koje su poslali odraslima na tu temu.

Marijana Zrnić, pomoćnica direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je da se sve aktivnosti u okviru Nedjelje djeteta organizuju s ciljem podizanja dječjeg samopouzdanja i samopoštovanja.

“U okviru realizacije Nedjelje djeteta organizovali smo niz aktivnosti, koje su bile usmjerene na osluškivanje i promociju dječjih prava, poštovanje dječjih obaveza, osluškivanje drugih i drugačijih”, rekla je Zrnićeva.

Istakla je da je cilj Nedjelje djeteta stvaranje zdrave, kultivisane i produktivne sredine za djecu, na čemu treba raditi cijele godine.

Šta kažu djeca o svojim pravima

– Sva djeca imaju podjednako pravo na ljubav, razumijevanje i sreću.

– Ja imam pravo da se igram, imam pravo da se družim.

– Ja imam pravo na slobodu, na drugare i da hvatam bubamare.

– Ja bih voljela pravo da djeca zabrane odraslima da psuju.

– Djeca imaju pravo da budu vedra, zdrava i da rastu i da mirišu kao cvijeće i trava.

– Jasno i glasno, su dječja prava, nek’ dijete niko ne ponižava.

(Nezavisne)

MILAKOVIĆ: Ne prelazim u drugu partiju, vjerujem u Milana Radovića

Povodom teksta “Nedeljko Milaković napušta DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf”, objavljenog juče na našem portalu, g. Milaković se oglasio demantijem. Njegovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Trebate dobro da znate da ja nikada nisam promijenio neku političku partiju. Ja sam neko ko razmišlja svojom glavom, i obično zbog mojih stavova i mojih djela

Jabuke ajdared povučene s tržišta

Jabuke ajdared, proizvođača “Ogi voće” Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. “Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i

CVIJANOVIĆ: Maksimalna podrška Srpske ustanovama kulture

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Banjaluci da će sve institucije Srpske rukovodstvima ustanova kulture pružiti maksimalnu podršku, ali i ponuditi konkretna, racionalna i realna rješenja koja će doprinijeti prevazilaženju njihovih problema. Cvijanovićeva je na sastanku sa direktorima republičkih ustanova kulture istakla da institucije od nacionalnog značaja imaju odlične potencijale za razvoj

(FOTO) Konji i magarac izazvali čuđenje na ulicama Banjaluke

Ne tako uobičajenom prizoru svjedočili su danas stanovnici grada na Vrbasu. Banjalučkim tranzitom u saobraćaj su se uključila i konjska kola. I dok su „drveno vozilo“ vukli konji, detalj iza mnoge je dodatno šokirao. Konj i magarac vezani za kola dodatan su teret životinjama sprijeda. Putnici – par starijih ljudi i djece, nisu se puno

Benedi Đukanović saslušan u Tužilaštvu, negirao povezanost sa ubistvom Slaviše Krunića

Benedi Đukanović danas je u Republičkom tužilaštvu negirao da je povezan sa ubistvom vlasnika “Sektora sekjuriti” Slaviše Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića, potvrdila je za Srpskainfo Dragica Tojagić, portparol ovog tužilaštva. Ona je dodala da je on zatim upućen nazad u KPZ Banjaluka, a da se istraga u ovom slučaju nastavlja. Đukanović je danas

Modna agencija “Cyrus Models” pokreće školu za modele u Banjaluci, start od 7. jula

“Cyrus Models”, modna matična agencija sa sjedištem u Beču, osnovana 2014. godine sa uspješnim radnim iskustvom na međunarodnom tržištu, pokreće po prvi put školu za modele u Bosni i Hercegovini, i to u Banjaluci, od 7. jula. Škola traži nova lica i ambiciozne mlade ljude koji žele da započnu međunarodnu karijeru profesionalnog modela. Tokom ovog