Magazin 13.06.2016.

Banjalučki mališani: Rano muzičko obrazovanje u centru pažnje

ČITANJE: 2 minute

Dugogodišnja istraživanja su potvrdila da bavljenje muzikom u najranijem djetinjstvu potpomaže intelektualni razvoj i u kasnijem školovanju lakše savladavanje drugih programa. Muzika djeluje na razvoj svih čovjekovih čula.

Ispričala je ovo za “Glas Srpske” osnivač i profesor Muzičke škole “Opus conmusica” Dragana Banjac i podsjetila da je ova škola franšizni partner evropskog Instituta za moderno muzičko obrazovanje, čije je sjedište u Njemačkoj u gradu Ajzenahu. Kako je i Banjaluka postala dio ove značajne muzičke priče, koja radi po programu prihvaćenom u Njemačkoj, Slovačkoj, Španiji, Litvaniji, učenici ove škole rade intenzivno, što je u protekloj školskoj godini, koja se u junu samo formalno bliži kraju, donijelo odlične rezultate.

– Već je poznato da “Opus” djeluje više od 14 godina u muzičkom prostoru našeg grada, kao jedini franšizni partner u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj. Na ovom, u Evropi poznatom programu, radili su mnogi eminentni muzički stručnjaci, profesori, pedagozi i metodičari, koji su nastavu muzike približili svim uzrastima i sa težištem na rano muzičko obrazovanje. O tome svjedoči i veliki broj naših najmlađih polaznika – rekla je ona.

Posebno je, kako kaže, ponosna na postignute uspjehe na raznim takmičenjima i muzičkim festivalima, neka od njih su “Primavera” u Bjeljini, Muzičko takmičenje u Crnoj Gori u Tivtu, Klavirski bijenale u Banjaluci.

– Postigli smo značajne uspjehe, dobili nekoliko značajnih nagrada.

Nastavni metodi su nam tako koncipirani da se naši polaznici veoma rano predstavljaju javnosti i time potvrđuju misiju da muziku treba približiti što široj publici – istakla je Banjčeva.

Interesovanje javnosti za Muzičku školu “Opus conmusica” je svakim danom veće.

– Posebno obilježje izvođenja našeg nastavnog programa je veoma blizak odnos nastavnika i učenika, eliminisanje mentalne napetosti i straha od javnog nastupa. Trema je u našem institutu nepoznanica. Nastavnik je u potpunoj službi učenika, pa čak i u dogovoru o rasporedu časova. Upis traje tokom čitave godine i ne ograničavamo uzrast polaznika. To je novina koja je uspostavljena prihvaćenim franšiznim programom – priča Banjčeva.

Saradnja sa kulturnim ustanovama

– Paralelno sa nastavom odvijaju se i druge aktivnosti u vezi sa radom Muzičke škole. Nastojimo da proširimo već uspostavljenu saradnju sa kulturnim institucijama u našem gradu, Banskim dvorom Kulturnim centrom, Jevrejskim kulturnim centrom, Domom omladine, gdje su nastupi naših učenika veoma zapaženi. “Opus conmusica” ima vlastitu izdavačku djelatnost, na šta smo kao franšizni partner bili i obavezni – ispričala je Dragana Banjac.

(Glas Srpske)