Sport 05.05.2016.

Banjalučki M:tel polumaraton: Dolaze Nikolićeva, Jevtićeva…

ČITANJE: 2 minute
polumaraton
Legendarna jugoslovenska atletičarka Vera Nikolić i ove godine će biti gost na Banjalučkom M:tel polumaratonu, a u grad na Vrbasu stižu i poznata imena poput Olivere Jevtić, Đure Kodže i Gorana Čegara.

Sve je spremno za 2. banjalučki polumaraton koji će startovati u nedjelju u 9.15 sa Trga Krajine, a očekuje se rekordan broj takmičara i posjetilaca.

-Očekujemo više od 5.000 takmičara iz više od 40 zemalja. Među njima su četiri olimpijca i više od 40 elitnih trkača, što nas kao organizatore raduje i čine ponosnim jer smo pokazali i ove godine da je polumaraton sjajna prilika da Banjaluka još jednom potvrdi da je rame uz rame sa svim evropskim i svjetskim sportskim metropolama- rekla je Tatjana Mudrinić, šef Službe za informisanje ovog polumaratona, dodavši da se i rekordan broj Banjalučana prijavio za učešće i da ih ima više od 700.

Osim polumaratona dugog 21,1 km, u nedjelju će biti Nektar Fun Run trka zadovoljstva (tri km), ali i štafetni polumaraton.

-Prvi put će biti održana Gazprom Petrol Stations štafetna polumaratonska trka, u kojoj će četiri učesnika trčati po oko pet kilometara. Do sada imamo više od 100 prijavljenih timova- rekao je Vladimir Selec, direktor trke.

Lusija Kimani, bh. olimpijka i promoterka trke, izrazila je zadovoljstvo što je prijavljeno više od 700 Banjalučana, među kojima je mnogo mladih, i dodala da se polovina građana u RS ne bavi sportskim aktivnostima, zbog čega ovakvi događaji treba da budu pokretači u poboljšanju zdravlja nacije. Pozvala je sve stanovnike Banjaluke i drugih gradova da nastupe.

-Samo neka trče lagano, najvažnije je završiti trku, brzina nije bitna. Pobijedite samog sebe, to je moto- istakla je Kimanijeva.

-Takmičari moraju da prođu kontrolna mjesta na stazi. Ukoliko ne budu evidentirani na tim mjestima gube plasman i rezultat- poručila je Mudrinićeva, dodajući da je limit za završetak polumaratona četiri sata, a za Nektar Fun Run trku 50 minuta.

Svi učesnici poslije vremenskog limita moraće trku završiti na trotoaru. Mudrinićeva se zahvalila svima koji su radili na pripremi polumaratona, rekavši da je odrađen veliki posao koji je trajao skoro godinu dana.

Stiže baklja mira

U subotu će na Trg Krajine u 19 časova dotrčati polumaratonci sa bakljom mira. Ona je simbol harmonije i prijateljstva i ide kroz sve zemlje u kojima se održavaju polumaratoni i maratoni posljednjih 27 godina, a prvi put stiže u Banjaluku. Iste večeri biće otvoren polumaratonski sajam “Expo maraton 2016”, gdje će posjetioci moći da uživaju uz brojna iznenađenja sponzora, a biće organizovan i pasta parti.

Preuzimanje brojeva i učesničkih paketa vršiće se na Trgu Krajine u petak od 16 do 22 časa, u subotu od 19 do 22 i u nedjelju od šest do osam časova.

(Nezavisne)