Vijesti 31.07.2020.

BANJALUČKI MUFTIJA: Treba jačati povjerenje, zajedništvo i slogu među ljudima

ČITANJE: 2 minute

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović je naglasio da treba jačati veze i povjerenje među ljudima, zajedništvo i slogu, jer je panademija koronavirusa zaustavila određene procese ljudskog života.

U obraćanju vjernicima na bajram-namazu muftija Adibegović je rekao da je pandemija toliko osnažila pesimizam i beznađe da treba dosta mudrosti, pameti, energije, zajedništva i sloge da se iz ove situacije izađe.

Naveo je da ova pošast dolazi u intervalima kako bi čovjek sagledao svoje slabosti, piše Fena.

“Taj virus je toliko skriven i malen, a toliko bolan i zaustavlja procese. Zato čovjek u doba Kurban-bajrama, danima hadža, može da osjeti svoju snagu u dovi i želji da čovjeku pomogne i pruži ruku, da utjehu i da osjeti sigurnost pored drugog čovjeka”, rekao je muftija banjalučki.

Iz Banjaluke, ali vjeruje i drugih gradova BiH, šalju se iste dove, želje, misli da pandemija koronavirusa što prije nestane.

“I tada ćemo moći stisnuti jedni drugima ruku, poželjeti radost u porodicama, životu, te u svim kretanjima koja su čovjeku date kao dionica u ovom svijetu. A ona je uvijek kratka, bez obzira da li je 100, 80 ili 60 godina. Molim Boga da spusti svoju milost na našu domovinu, gradove i stanovnike u BiH i širom svijeta”, naglasio je efendija Abdibegović.

Kako kaže, blagdani su prilika da se čovjek posveti sebi i drugima, sagleda gdje je, šta mu je cilj i kuda ide, ali i da se njeguje tradicija i ukaže na kratkoću i radosti i tuge i prolaznosti ovog svijeta.

“Blagdani su dani kada ljudi trebaju hoditi ka Gospodaru i sjećati se njegovih milosti i darova”, istakao je muftija.

Zbog koronavirusa mnogi Banjalučani u dijaspori nisu došli u rodni kraj za Kurban-bajram.

Na to su ukazali i brojni vjernici koji su prisustvovali barjam-namazu u Ferhadija džamiji.

Čestitke Islamskoj zajednici i muslimanskim vjernicima uputili su državni i entitetski zvaničnici.

(E.M/banjaluka.net)