Magazin 22.12.2015.

Banjalučki muzičar pokrenuo lavinu online promocije muzike na Facebooku

ČITANJE: 3 minute
ninoslav tiki dobrijevic
Pored brojnih problema sa kojima se bendovi sa ex-Yu prostora susreću, bili oni demo ili afirmisani, jeste i faktor (samo)promocije, odnosno, kako doći do medija, organizatora i naravno – potencijalne publike.

Veliki broj izvođača još uvijek se slabo snalazi na ovom terenu, a finansijska konstrukcija je obično tako krhka da se o angažovanju stručnijih osoba uopšte ne razmišlja. Ipak, era društvenih mreža nam pored ubijanja dosade i gubljenja vremena nudi i potpuno drugi ugao korištenja istih. Već pogađate – besplatnu promociju.

Naravno, ovo nije nova ideja, ali dobra ideja nije ništa bez još bolje realizacije, pa je banjalučki muzičar i producent Ninoslav Dobrijević Tiki odlučio da iskoristi sve prednosti svog Facebook profila, a zatim je uslijedio status koji je pokrenuo pravu muzičku lavinu statusa – prvo u Banjaluci, a zatim i u okolnim gradovima.

“Jedan od onih dana… i tako, razne misli se motaju po glavi. Jedna od stalno prisutunih je i šta učiniti za lokalnu muzičku scenu. Pa evo, ako već lokalni mediji nemaju sluha, hajde da mi pokažemo da smo drugačiji… A stvar je prosta. Ja okačim jednu stvar benda sa lokalne scene i tagujem tri drugara koji imaju isti zadatak. Da podijele jednu pjesmu i prozovu svoja tri drugara koji treba da urade isto. Može?”, napisao je Tiki i uz post dodao i hashtag ‪#‎slusajdomace, a uskoro su se Facebookom “zakotrljale” numere i spotovi aktivnih banjalučkih bendova, ali i onih koji više ne postoje, kao svojevrsno podsjećanje na bogatu muzičku scenu ovog grada.

Tiki kaže da smo svi postali dobrovoljni zatočenici društvenih mreža, te da se boraveći na njima nagledamo svega, i to uglavnom gluposti.

“Kada sam shvatio da realno marginalne pojave dobijaju ogroman publicitet upravo zahvaljujući promociji putem društvenih mreža došao sam na ideju da to iskoristim na koristan način. Tako mi je palo na pamet da svi zajedno počnemo da šerujemo muziku domaćih autora, a već provjeren sistem je challenge”, kaže Tiki i dodaje da je tako krenulo prvog dana i da još uvijek traje.

Upravo ovdje ovaj muzičar vidi problem, jer sve virtuelne aktivnosti imaju kratak rok trajanja, te smatra da bi bilo sjajno da iz ove akcije izrode neke konkretne stvari sa dugoročnim posljedicama.

“Već je pokrenuta priča o slušaonici domaće muzike, na to se neminovno veže priča o skupljanju muzičke građe, arhiviranju i katalogizaciji. Konkretan korak bi bio i osvješćivanje urednika koji moraju naći interes u popularizaciji lokalne scene. Ako, za početak, dođemo do toga da postane pravilo da domaće radio stanice u satu emitovanja obavezno puste pjesmu bar jednog lokalnog autora – biću sretan. Tradicija nije samo ono što smo nasljedili. Tradicija je i ono što ostavljamo onima koji dolaze za nama”, zaključuje Tiki.

Brojni muzičari pozdravili su ovu inicijativu, a ubrzo su se u tagovima našla i imena novinara i urednika lokalnih medija sa pozivom da podrže umjetnike i njihov rad, a sudeći po odzivu, uskoro ćemo čitati još u ovoj akciji.

Spomenimo i to da je Tiki, kao tadašnji basista banjalučkog sastava Neuro, završio na tronu Jelen Demofesta 2012. godine, a spot za pjesmu “Zvuci ćutanja” je i prva pjesma benda iz grada na obalama Vrbasa koja se popela na prvo mjesto regionalne MTV top liste.

Pridružite se i vi akciji #slusajdomace !

(demofest.org)