Banjalučki muzičar pokrenuo lavinu online promocije muzike na Facebooku

tiki banjaluka

ninoslav tiki dobrijevic

Pored brojnih problema sa kojima se bendovi sa ex-Yu prostora susreću, bili oni demo ili afirmisani, jeste i faktor (samo)promocije, odnosno, kako doći do medija, organizatora i naravno – potencijalne publike.

Veliki broj izvođača još uvijek se slabo snalazi na ovom terenu, a finansijska konstrukcija je obično tako krhka da se o angažovanju stručnijih osoba uopšte ne razmišlja. Ipak, era društvenih mreža nam pored ubijanja dosade i gubljenja vremena nudi i potpuno drugi ugao korištenja istih. Već pogađate – besplatnu promociju.

Naravno, ovo nije nova ideja, ali dobra ideja nije ništa bez još bolje realizacije, pa je banjalučki muzičar i producent Ninoslav Dobrijević Tiki odlučio da iskoristi sve prednosti svog Facebook profila, a zatim je uslijedio status koji je pokrenuo pravu muzičku lavinu statusa – prvo u Banjaluci, a zatim i u okolnim gradovima.

“Jedan od onih dana… i tako, razne misli se motaju po glavi. Jedna od stalno prisutunih je i šta učiniti za lokalnu muzičku scenu. Pa evo, ako već lokalni mediji nemaju sluha, hajde da mi pokažemo da smo drugačiji… A stvar je prosta. Ja okačim jednu stvar benda sa lokalne scene i tagujem tri drugara koji imaju isti zadatak. Da podijele jednu pjesmu i prozovu svoja tri drugara koji treba da urade isto. Može?”, napisao je Tiki i uz post dodao i hashtag ‪#‎slusajdomace, a uskoro su se Facebookom “zakotrljale” numere i spotovi aktivnih banjalučkih bendova, ali i onih koji više ne postoje, kao svojevrsno podsjećanje na bogatu muzičku scenu ovog grada.

Tiki kaže da smo svi postali dobrovoljni zatočenici društvenih mreža, te da se boraveći na njima nagledamo svega, i to uglavnom gluposti.

“Kada sam shvatio da realno marginalne pojave dobijaju ogroman publicitet upravo zahvaljujući promociji putem društvenih mreža došao sam na ideju da to iskoristim na koristan način. Tako mi je palo na pamet da svi zajedno počnemo da šerujemo muziku domaćih autora, a već provjeren sistem je challenge”, kaže Tiki i dodaje da je tako krenulo prvog dana i da još uvijek traje.

Upravo ovdje ovaj muzičar vidi problem, jer sve virtuelne aktivnosti imaju kratak rok trajanja, te smatra da bi bilo sjajno da iz ove akcije izrode neke konkretne stvari sa dugoročnim posljedicama.

“Već je pokrenuta priča o slušaonici domaće muzike, na to se neminovno veže priča o skupljanju muzičke građe, arhiviranju i katalogizaciji. Konkretan korak bi bio i osvješćivanje urednika koji moraju naći interes u popularizaciji lokalne scene. Ako, za početak, dođemo do toga da postane pravilo da domaće radio stanice u satu emitovanja obavezno puste pjesmu bar jednog lokalnog autora – biću sretan. Tradicija nije samo ono što smo nasljedili. Tradicija je i ono što ostavljamo onima koji dolaze za nama”, zaključuje Tiki.

Brojni muzičari pozdravili su ovu inicijativu, a ubrzo su se u tagovima našla i imena novinara i urednika lokalnih medija sa pozivom da podrže umjetnike i njihov rad, a sudeći po odzivu, uskoro ćemo čitati još u ovoj akciji.

Spomenimo i to da je Tiki, kao tadašnji basista banjalučkog sastava Neuro, završio na tronu Jelen Demofesta 2012. godine, a spot za pjesmu “Zvuci ćutanja” je i prva pjesma benda iz grada na obalama Vrbasa koja se popela na prvo mjesto regionalne MTV top liste.

Pridružite se i vi akciji #slusajdomace !

(demofest.org)

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.