Vijesti 01.02.2021.

Banjalučki muzičari na rubu egzistencije, traže ukidanje zabrane muzike uživo

ČITANJE: 1 minuta

Predstavnici Udruženja estradnih izvođača “Muzička scena” iz Banjaluke uputili su danas molbu predsjedniku Vlade Republike Srpske, Republičkom štabu za vanredne situacije, Ministarstvu kulture i gradonačelniku Banjaluke za ukidanjem zabrane muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

U dopisu se navodi da nakon više od tri mjeseca, koliko je zabrana na snazi, nije postignut cilj zbog kojeg je uvedena i koji bi opravdao njeno dalje produžavanje.

“Prije svega, nije dovela do sprečavanja širenja virusa korona, čak je neposredno po njenom uvođenju došlo do naglog porasta broja oboljelih i taj trend je trajao prilično dugo, o čemu postoje i zvanični podaci koji su svakodnevno bili objavljivani putem sredstava informisanja. Uprkos tome, građani su nastavili da posjećuju ugostiteljske objekte, slušajući pri tome muziku koja im se emituje na ništa manjoj snazi i ponašajući se ništa manje opušteno nego kad je prisutna muzika uživo. Nažalost, jedini stavrni rezultat ove mjere je to što je muzičkim izvođačima koji nastupaju u ugostiteljskim objektima nanesen nemjerljiv i nenadoknadiv finansijski gubitak, zbog kojeg su oni i njihove porodice dovedeni na rub egzistencije”, navodi se u dopisu.

Zbog svega navedenog, banjalučki muzičari su zamolili da na narednoj sjednici štaba za vanredne situacije ova zabrana bude ukinuta, odnosno da se donese mjera kojom bi se muzičkim izvođačima dozvolili nastupi uživo u ugostiteljskim objektima, uz poštovanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Republički štab za vanredne situacije održaće danas sjednicu u Banjaluci sa početkom u 13.00 časova.

(N.S)