Vijesti 05.04.2017.

Banjalučki odbornici raspravili o grbu grada

ČITANJE: 2 minute

Odbornici Skupštine grada Banjaluka danas su razmotrili nacrt statutarne odluke o utvrđivanju simbola Grada Banjaluke.

Radi se o tekstualnom opisu grba Banjaluke bez ilustracije, na osnovu kojeg će biti izrađen detaljan prikaz

Ukoliko nacrt bude usvojen biće upućen na javnu raspravnu nakon koje će biti utvrđen prijedlog odluke. Banjaluka bi na ovaj način mogla dobiti novi grb nakon što je prethodni odlukom Ustavnog suda RS 2013. godine ocijenjen kao neustavan.

Rješenje koje je predložio Dragomir Acović, heraldičar, sadrži u sebi nekoliko simbola identifikacije sa gradom i to raspored boja u redoslijedu zastave Republike Srpske kao pozadinu elemenata na štitu, dok su elementi na štitu tvrđava Kastel, rijeka Vrbas, “prut” – drugi vodotoci, vrh karakterističnog dajak čamca. Na rješenju za veliki grb grada nalaze se Petar Kočić i ban Milosavljević, te jazavac iz Kočićevog djela, zlatno lišće kestena u postamentu, kamena kruna, karakteristična za grbove gradova, sa prepoznatljivim ugrađenim pročeljem Banskog dvora, te naziv grada ćirilićno i latinično na bijeloj traci u podnožju štita.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je nakon rasprave o ovom pitanju da mu je žao što je bilo malo konkretnih primjedbi.

“One su više emotivne prirode, imamo odluku Ustavnog suda RS takvu kakva je, ne možemo je promijeniti i suočavamo se sa posljedicama te odluke”, kazao je Radojičić i dodao da je u ovom idejnom rješenju izvučen maksimum simbolike u kojem se građani mogu prepoznati.

On je istakao da je predloženo rješenje vrlo kvalitetno i u heraldičkom i u simboličkom smislu.

Sa dnevnog reda devete sjednice Skupštine grada Banjaluka povučena je Informacija o radu Prvobranilaštva RS, Sjedište zamjenika Banjaluka za 2016. godinu, jer za tu tačku radno tijelo nije dalo podršku.

Prije usvajanja dnevnog reda obornici su tražili da se sa njega povuče Prijedlog odluke o nagradama i priznanjima, povodom 22. aprila Dana grada Banjaluka, jer je obornicima bio naknadno dostavljan skupštinski materijal za tu tačku i  nisu imali dovoljno vremena da ga prouče.

Ova tačka nije povučena, tako da su pred odbornicima bil 34 tačke dnevnog reda, umjesto 35, koliko je ranije bilo predviđeno.

(Nezavisne)