Politika 03.12.2018.

BANJALUČKI PRELETAČI Za dvije godine 14 gradskih odbornika napustilo stranke

ČITANJE: 3 minute

Ukoliko samo još dva odbornika u Skupštini grada Banjaluka odluče napustiti stranku sa čijih su listi prije dvije godine ušli u lokalni parlament, “preletači” će nadmašiti broj odbornika koji su ostali vijerni svojim partijama!

Boran Bosančić, donedavni sekretar Gradskog odbora DNS Banjaluka, juče je napustio stranku te podržao predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, koji je na inicijativu lidera ove partije Marka Pavića nedavno isključen iz DNS-a, zajedno sa još tri poslanika u NSRS. Time je postao čak 14. od 31. odbornika u Skupštini najvećeg grada Srpske koji više nije u partiji koja ga je kandidovala na lokalnim izborima 2016. godine.

Kako bi neko iole upućeniji reagovao, neposredno nakon izbora 2016. godine, da je imao prilike na samo minut vidjeti sastav gradske Skupštine, dvije godine kasnije?

Šta bi rekao na to da su nosilac liste i predsjednik Gradskog odbora SDS-a Predrag Vulin i njegov stranački kolega Ljubo Ninković jedini odbornici DNS-a?! Da je nosilac liste i predsjednik Gradskog odbora PDP-a Zoran Talić predsjednik Skupštine grada Banjaluka te da podržava većinu okupljenu oko SNSD-a dok je dotadašnji predsjednik parlamenta, DNS-ovac, Budimir Balaban u opoziciji?! Da nosilac liste i predsjednik Gradskog odbora NDP-a Dragan Talić napušta DNS i podržava ideju da Čubrilović formira novu partiju?! Da druga po snazi partija u Banjaluci, NDP, za dvije godine neće imati više nijednog odbornika?!

Ali, krenimo redom…

Prvi je „probio led“ Milenko Jaćimović, koji je i prije prve sjednice aktuelnog skupštinskog saziva iz Ujedinjene Srpske prešao u nezavisne odbornike. Njegovim stopama su krenuli PDP-ovci Zoran Talić, današnji predsjednik gradske Skupštine i Tatjana Čičić-Odžaković, koji su ubrzo osnovali Političko-građanski front Poligraf, te podržali većinu okupljenu oko SNSD-a.

Politička scena grada na Vrbasu mirovala je potom do ljeta prošle godine kada se dogodio niz pretumbavanja. Dragan Talić, a ubrzo i Vladimir Mirošljević, napustili su NDP, a nedugo zatim dolazi i do raspada DNS-a, koji su napustili dotadašnji predsjednik Skupštine Budimir Balaban i njegove partijske kolege Stojan Vukajlović i Nenad Šibarević.

DNS-ov trojac, zajedno sa Milenkom Jaćimovićem formirao je odbornički Klub Sloboda, koji je ubrzo prerastao u političku partiju. Talić se kasnije opredijelio za DNS, Mirošljević za Ujedinjenu Srpsku, a Vukajlović za SNSD, u koji prelazi iz tada novoformirane “Slobode”. Ni SDS nije prošao bez turbulencija. Nakon što je stranku napustio visoki funkcioner Ognjen Tadić i osnovao Narodnu stranku, za njim su krenuli i odbornici Ljubo Ninković i Predrag Vulin, koji nakon utapanja pomenute partije kolektivno prelaze u DNS.

Krajem oktobra ove godine, odbornik Socijalističke partije Mišo Kovačević prelazi u SNSD, a mjesec dana kasnije NDP, nakon što se vrh ove stranke na čelu sa predsjednikom Draganom Čavićem priklonio skupštinskoj većini okupljenoj oko SNSD-a u NSRS, napuštaju Mirna Savić-Banjac i Saša Lazić, te prelaze u nezavisne odbornike. Juče su DNS, kako je saopšteno, zajedno sa još 200 članova banjalučkog DNS-a, napustili Bosančić i Dragan Talić.

Tri najjače opozicione partije, SDS, PDP i NDP, sa početnih 10 tako su spali na samo dva odbornika u Banjaluci, po jedan u SDS-u i PDP-u. DNS i NDP su napustili svi odbornici, po četiri, koji su na izborima ušli sa njihovih lista, dok je SP sa tri spao na dva odbornika, a Ujedinjena Srpska sa dva na jednog. Neokrnjen je tako ostao samo SNSD, koji zadržao svojih 11 odbornika, a kasnije pridodao još dva.

Banjalučka politička scena danas izgleda ovako: vlast čini 13 odbornika SNSD-a, po dva DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i Poligrafa, kao i nezavisni odbornik Saša Čudić i od juče Bosančić i Talić. U opoziciji su tri odbornika Slobode, po jedan PDP-a i SDS-a, te nezavisni odbornici Savić-Banjac i Lazić.

(Srpskacafe)

Oznake: Zoran Talić