Politika 24.05.2017.

Banjalučki SDS bira predsjednika između doktora, bivšeg odbornika i disidenta

ČITANJE: 3 minute

Bivši odbornik, dvojica doktora i najpoznatiji partijski disident, boriće se za mjesto prvog čovjeka banjalučkog SDS-a.

Mladen Kajkut, Mirko Raković, Slavko Grbić i Saša Lovrić u trci su za naslednika Predraga Vulina, koji je smjenjen nakon izbornog debakla.Tri od četiri kandidata i sami su kumovali porazu jer su svi zajedno osvojili oko 1700 glasova, 200 manje od odlazećeg predsjednika. Predrag Vulin počišćen je tokom stranačkih previranja pa se večeras neće ni naći među 300 delegata, kao ni odbornik Ljubo Ninković.To što dva od tri odbornika nisu na skupštini dokaz je prave čistke u SDS-u, žali se Mirko Raković.

“Bilo je tu dosta po meni nepravilnosti i u biranju predsjednika mjesnih odbora i u biranju delegata na tu skupštinu koja može da presudi.Mi ćemo sve te nepravilnosti i nesuglasice pokušati da riješimo večeras na skupštini. SDS je brend. SDS je bio najjači kad ga je vidio doktor. Ako pobjedim ja ću pokušati da objedinim sve ne može se reći sukobljene strane strane koje imaju neke različite interese”, rekao je Mirko Raković, kandidat za predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka.

I prije glasanja za glavnog favorita slovi bivši odbornik Mladen Kajkut, a spekuliše se da ima podršku i vrha partije. Pred kamere nije stao, jer nije uspio da od generalnog sekretara dobio odobrenje. Spekuliše se da je dogovoreno da se nakon njegovog izbora, za potpredsjednika SDS-a iz te izborne jedinice postavi narodni poslanik Davor Šešić. Tako bi njih dovjica podijelili najvažnije funkcije koje su nekad pripadale Ognjenu Tadiću, a te račune će pokušati da pomrsi doktor Slavko Grbić.

“I ovaj put u našoj stranci postoje  određena strujanja. Postoje stvari o kojima ćemo mi večeras itekako diskutovati i dovesti ih na nivo regularnosti ili neregularnosti. U svakom slučaju očekujem da večerašnja skupština prođe u demokratskom tonu i da pobjedi najjači kandidat i da napravimo najbolje za SDS i za Banjaluku”, rekao je Slavko Grbić, kandidat za predsjednika GO SDS-a Banjaluka.

Četvrti kandidat je nekadašnji partijski disident koji je izbačen iz stranke neposredno prije oktobarskih izbora. Iako se očekivalo da će donijeti SDS-u najviše glasova, Mladen Bosić ga je izbacio iz stranke zbog kršenja discipline. Zbog njega je partijsko članstvo sa Manjače u Banjaluci organizovalo proteste ali ga SDS nije primiio nazad. Rehabiloitovan je odlukom Vukote Govedarice.

“Ta naša pravedna borba čak je nekim ljudima u vrhu SDS-a smetala pa smo bili izbačeni.To je gospodin Govedarica pratio, jedini na Predsjedništvu je ustao u našu odbranu i jedna od prvih odluka mu je bila da tu odluku stavi van snage”, kazao je Sađa Lovrić, kandidat za predsjednika GO SDS-a Banjaluka.

Saša Lovrić kaže da se ne nada pobjedi jer je za njega uspjeh povratak u stranku iz koje je izbačen zbog sukoba sa strujom Ognjena Tadića. Zato je bez stranačke knjižice ostao Vlado Babić bivši generalni sekretar i Tadićev blizak saradnik. A Ognjen Tadić, koji je  podnio ostavku na sve funkcije u stranci, poručuje da se neće miješati u izbor novog predsjednika.

(ATV)