Politika 04.02.2018.

Banjalučki SDS: Imaćemo evropsku prestonicu antikulture

ČITANJE: 1 minuta

SDS-ovci se pitaju zašto Banski dvor još nije saniran iako je gromoglasno najavljena kandidatura Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Tvrde da gradska uprava guši kulturnu scenu grada na Vrbasu.

“Gradske vlasti nisu u mogućnosti da izvrše saniranje jednog objekta, jednog jedinog kulturnog objekta kojeg imaju, a to je Banski dvor.  Gradske vlasti su pozajmile novac od Vlade RS za koji je izdvojeno 2.5 miliona maraka”, rekao je Mladen Kajkut, predsjednik banjalučkog SDS-a.

“Nedavni poziv Gradske uprave udruženjima za projekte iz oblasti kulturnog stvaralaštva, sa predviđenim pojedinačnim iznosima od 1000 do 4000 maraka, govori o tome da se ide na što veći broj  manifestacija slabijeg kvaliteta kako bi se statistički naduvao broj kulturnih događaja u gradu na Vrbasu”, rekao je Janko Vračar, predsjednik resornog Odbora za kulturu SDS-a

Prvi čovjek Banjaluke je nedavno govorio o rekonstrukciji Banskog dvora, koja će, kaže, ići po fazama. Nadaju se skorom početku radova.

“Prvi će biti spreman projekat za rekonstrukciju krova, što je i logično i najpotrebnije u ovom momentu, a onda ćemo ići, nadam se, nakon inoviranog ili revidiranog projekta ambijentalnog ili vanjskog uređenja”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Pominjali su u SDS-u i probleme u vezi s grijanjem, komunalnom infrastrukturom, vodosnabdijevanjem seoskih područja i brojne druge. Po njima, Banjaluka bi prije mogla da postane prestonica antikulture, ako se nastavi aktuelna politika Gradske uprave.

(ATV)