Vijesti 16.01.2016.

Banjalučki skijaši na Alpima: Lavina se aktivirala na stazi pored naše

ČITANJE: 2 minute
snjezna lavina
U lavini koja se dogodila prije dva dana u francuskim Alpima smrtno su stradae tri osobe, od toga dva francuska srednjoškolca i jedan ukrajinski skijaš. U ovom dijelu Alpa nalazi se i grupa skijaša iz Banjaluke koji su svjedočili događaju, ali nisu skijali stazom na kojoj se sve desilo.

-Oni su vozili neuređenom stazom na koju je pređašnje večeri napadalo mnogo snijega- kaže jedan od skijaša iz Banjaluke koji se trenutno nalazi u Les duz Alp (Les Deux-Alpes) planinskom mjesu u kojem se nesreća dogodila.

Ovo potvrđuju i izvještaji drugih svjedoka. Učenici su, zbog nedostatka snijega, skijali na stazi koja je bila zatvorena i bila ograđena mrežom dugom 50 metara, sa upozorenjima na različitim jezicima. Grupa je zanemarila upozorenja i pokušala da se spusti niz stazu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

-Lavinu su izgleda aktivirali sami skijaši, a ne neka druga vremenska nepogoda, kako to obično biva- objašnjavaju naši skijaši i dodaju da oni nisu išli tom stazom već su se držali onih uređenih.

Tužilac iz Grenobla otkrio je da je lavinu vjerovatno pokrenula druga grupa skijaša koja je skijala na istoj stazi, ali par stotina metara iznad grupe učenika,

-Jedna osoba rumunske nacionalnosti objasnila je policiji da je grupa od 15 ljudi skijala iznad francuskih tinejdžera kada su čuli zvuk koji podsjeća na eksploziju i da je tada krenula lavina- saopštilo je tužilaštvo.

Navodno, oni su skijali na 2.400 metara nadmorske visine, a lavina je krenula sa mjesta udaljenog 400 metara iznad njih. Informacija iz ovog ski-centra kažu da se „stotine“ drugih skijaša spuštalo niz istu zabranjenu stazu koja je zatvorena cijele sezone zbog nedostatka snijega, ali nakon velikih padavina u posljednjih nekoliko dana i lijepog vremena, mnogi su odlučili da ignorišu znakove zabrane.

U međuvremenu, francuski nastavnik koji je pratio srednjoškolce iz Liona na skijanje, ići će u policijski pritvor, objavilo je tužilaštvo. Otvorena je i istraga zbog „nehotičnog ubistva“, prenosi agencija AP. Pomenuti nastavnik takođe je bio žrtva lavine, ali je nekako uspio da preživi.

(MojKontakt)