Vijesti 05.12.2017.

Banjalučki srednjoškolci nezadovoljni položajem u društvu

ČITANJE: 3 minute

Kad bi se pitali srednjoškolci, Banjaluka bi bila grad velikih parkova, sa mnogo sportskih i kulturnih sadržanja, te grad koji podstiče domaće firme i zapošljava mlade u svoju administraciju.

Tako bi bilo da ih se pita, međutim, njihovi predlozi rijetko se čuju, zbog toga što ne mogu da glasaju i nisu ničija ciljna grupa, smatraju oni.

Banjaluku vide drugačije nego što većina misli. Kafići i zabava im nisu najbitniji, a imaju mnogo ideja koje bi mogli sprovesti u djelo, međutim, nemaju kome da se obrate.

– Penzioneri, studenti, nezaposleni i slične grupe su mnogo vidljivije od nas. Svi oni su često u centru pažnje, mnogi zahtjevi su im ispunjeni, ili se bar radi na njihovoj realizaciji, međutim, mi sve moramo sami. Bez ičije pomoći organizujemo humanitarne večeri, uređujemo dvorišta i debatama problematizujemo neke teme – kaže učenik Ekonomske škole, Miloš (16).

Dodaje da imaju mnogo predloga, ali do sada nisu imali uspjeha, niti pažnje odbornika ili drugih političara, jer, kako kaže, „nikome ne trebaju“.

Škole su, kažu, u lošem stanju, često nemaju salu za fizičko, nekada su nezadovoljni i cijenama i relacijama ekskurzija, a nekada samo žele da urede neku površinu.

Voljeli bi srednjoškolci da Banjaluka ima više parkova, a manje zatvorenih kafića i klubova, da se i oni uključe u rad Gradske uprave, te da talenti ne propadaju, već budu nagrađeni.

– Bukvalno imamo smo jedan i po park. Park Mladen Stojanović je solidan, ali onaj u centru je pola beton. Kastel je nekada bio oaza za srednjoškolce, a sada je katastrofa. Ni Dom omladine više nije kao što je bio i zbog toga mi je najviše žao, ali nikome to nije bitno – kaže učenica Sara (17).

Dodaje da će ona sljedeće godine na izbore, ali nema za koga da glasa, jer niko ništa ne pradlaže kad je u pitaju poboljšanje položaja ove populacije.

– Kada se pišu političke strategije i programi ne misli se na srednjoškolce, jer većina njih još ne glasa. Do sada nijedna stranka u predizbornoj kampanji nije imala program i plan namijenjen mladima koji prvi put izlaze na izbore – ranije je objasnio Ismet Bolić, trener Mreže savjeta učenika BiH.

Sudeći po svemu, političari su zaboravili da više od 2.500 srednjoškolaca svake godine postaje punoljetno i ostavaruje pravo glasa, a stranke, za sada, nemaju nikakav plan kako da ih privuku. Nekoliko banjalučkih odbornika koje smo pozvali juče nije bilo dostupno za komentar na ovu temu.

Previše kafića

Omladinska politika grada za period od 2018 – 2022. godine u sklopu koje su rađene brojne ankete među mladima, donijela je neke zanimljive informacije. Iako većina misli da je mladima uglavnom do zabave, pokazalo se da ipak nije tako.

Više od 75 odsto mladih smatra da u Banjaluci ima previše kafića, te da bi većina njih slobodno vrijeme provodila u parkovima ili na sporskim terenima, da ih ima dovoljno.

(EuroBlic)