Magazin 18.10.2015.

Banjalučki srednjoškolci sviraju tradicionalnu muziku

ČITANJE: 2 minute
Banjalu;ki srednjo[kolci
Sergej Tešanović, Dimitrije Adamović, Kristijan Mitrović i Marko Ružić iz Banjaluke, koji imaju po 16 godina i u februaru ove godine su osnovali bend, iako još nemaju ime za njega imaju zajednički cilj – očuvanje tradicionalne muzike.

Upoznali su se u dvorištu Gimnazije, a prije osnivanja benda svako od njih je na svoj način sticao muzičko obrazovanje.

Sergej svira gitaru, Dimitrije bas, Kristijan harmoniku, a Marko violinu. Prva trojica su trenutno đaci Gimnazije, dok je Marko ove godine ostao u Muzičkoj školi.

– Ljubav prema muzici stekli smo svako na svoj način, ali spojila nas je ta ljubav prema tradicionalnoj muzici, koju smo i nastavili svirati. Našli smo se u školi sasvim spontano, dogovorili za bend i imali za cilj da sviramo i uživamo – kažu ovi momci.

Probe su organizovali u školskom radiju Orfej, koji se nalazi u prostorijama Gimnazije, i tako je sve krenulo.

– Za izvođenje tradicionalne muzike opredijelili smo se kako bismo ovu vrstu muzike sačuvali od kiča današnjeg turbo folka i većine novokomponovanih pjesama. Probe imamo dva puta sedmično, odlični smo učenici, mentora nemamo, a i trenutno, u ovom početničkom stadijumu, nam ni ne treba. Na našim prostorima tradicionalna muzika trenutno nije dovoljno zastupljena. Danas kad se spomene narodna muzika uopšteno ljudi smatraju narodnom muzikom novokomponovani šund – govore ovi mladi muzičari.

Prvi nastup imali su na “Balmun” konferenciji ove godine, a prije nastupa se bojali da ne pogriješe.

– Na tom nastupu smo probili led, bili smo motivisani, ali i iznenađeni aplauzom mnogobrojne publike. Na početku nastupa nije nam bilo svejedno hoćemo li se obrukati pred tolikim ljudima, ali čim smo izmamili prve osmijehe opustili smo se i sve je završilo dobro – pričaju muzičari.

Govoreći o tome što bend još nema ime, oni ističu da žele biti originalni pa razmišljaju šta bi to bilo.

Pored tradicionalne muzike vole slušati rok, metal i slično.

– U slobodno vrijeme svako od nas se bavi svojim hobijem: Dimi uživa u radu s elektronikom, Ruzić voli voziti bicikl, Tesa se pored muzike bavi i tenisom, dok se Kiki bavi street workout-om. Naši omiljeni izvođači tradicionalne muzike su Predrag – Cune Gojković, Boki Milošević, Aleksandar – Aco Šišić i mnogi drugi – govore ovi muzičari pred kojima je zasigurno blistava budućnost.

(Nezavisne novine)