Vijesti 11.05.2019.

Banjalučki studenti medicine među najboljima na svijetu

ČITANJE: 3 minute

Da Medicinski fakultet u Banjaluci školuje dobre buduće ljekare koji pokazuju odlične rezultate na međunarodnoj sceni, dokaz su i Sonja Ukmar, Dinko Osmančević, Pavle Karan, Nikola Vranješ i Marko Vujmilović, studenti ovog fakulteta, koji su pod mentorstvom Vlastimira Vlatkovića, nefrologa UKC-a RS i profesora Medicinskog fakulteta, na takmičenju iz medicine “International Medical Tournament” u Rusiji osvojili peto mjesto u svijetu.

Odlazak na ovo takmičenje finansijski su podržali Medicinski fakultet u Banjaluci i grad Banjaluka.

“Naši studenti su bili izvanredni. Oni obećavaju da imamo mlade generacije koje će biti naši dostojni nasljednici, pa možda čak i da nas prevaziđu, i to su mladi ljudi koji su imali dovoljno hrabrosti i odvažnosti da izađu na međunarodnu scenu i da se na stranom jeziku zajedno sa drugim ekipama bore za svoje”, naglasio je za “Nezavisne” Vlatković.

Naveo je da je na ovom zahtjevnom takmičenju u pretkvalifikacijama bilo 25 timova iz devet zemalja, a u kvalifikacije je ušlo 12 timova, među kojima i tim iz Banjaluke, koji se pokazao kao dostojan protivnik ostavivši iza sebe tim iz Beča, Beograda…

“Kao nastavnik koji je bio s njima i član žirija, a pri tome nisam imao pravo da ocjenjujem ekipu koja je iz zemlje iz koje dolazim, bio sam preponosan na ono što smo postigli”, istakao je Vlatković, te dodao da su prva dva mjesta zauzeli timovi iz Njemačke, a treće i četvrto iz Rusije, s tim da je, kako kaže, razlika između četvrtog i petog mjesta bila u jednoj decimali.

Pojasnio je da je ovo takmičenje namijenjeno studentima završnih godina medicine koji su položili internu medicinu.

Dinko Osmančević, student Medicinskog fakulteta u Banjaluci i jedan od učesnika ovog takmičenja, rekao je za “Nezavisne” da je koncept takmičenja takav da dobijete deset slučajeva koje morate riješiti.

“Imate konkretna pitanja na tih deset slučajeva i te svoje stavove morate onda braniti kroz izdašno objašnjenje na šest stranica i prezentaciju”, pojašnjava on.

Što se tiče težine slučajeva, navodi Osmančević, oni su bili skoro pa supspecijalistički.

Zahvalio je mentoru Vlatkoviću, dekanu Ranku Škrbiću, kao i svim ljekarima, asistentima i profesorima koji su im pružili podršku na ovom takmičenju.

Pavle Karan, student, rekao je da učešće na ovom prestižnom takmičenju ne bi bilo moguće bez pomoći dekana Škrbića i grada Banjaluka.

“Bila nam je velika čast što smo imali priliku predstaviti naš fakultet, grad i državu u svijetu”, istakao je Karan.

Sonja Ukmar, student, kazala je da je veoma ponosna na svoju ekipu, te da smatra da su se odlično pokazali na takmičenju.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta, kazao je da ovaj fakultet intenzivno pomaže i promoviše aktivnosti studenata.

“To je samo jedna od aktivnosti na kojoj studenti vrijedno rade i posljednjih nekoliko godina smo uspjeli da ih maksimalno motivišemo i angažujemo da se posvete ne samo ovom terapijskom dijelu učenja medicine, nego preventivnim aktivnostima promocije zdravlja i prevencija bolesti”, naglasio je Škrbić.

Naveo je da je ono što su ovi studenti ostvarili u Rusiji izraz njihovog znanja i vještina, koje oni stiču tokom školovanja na Medicinskom fakultetu.

“Kada dođete na takvo takmičenje, koncept je da vam daju prikaz slučaja gdje vi u startu na osnovu simptomatologije ne možete da znate o čemu se radi, tako da je trebalo da pokažu svoje umijeće u razotkrivanju o čemu se tačno radi”, rekao je Škrbić, te dodao da je siguran da će, kada završe fakultet, ovi studenti biti vrsni doktori.

(Nezavisne)

Oznake: Ranko Škrbić