Magazin 05.06.2016.

Banjalučki studenti na izvoru srpskog romantizma

ČITANJE: 2 minute

Njihov domaćin,  pjesnik i direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić upoznao ih je sa manje poznatim detaljima iz stvaralaštva i života Branka Radičevića, koji se u Sremskim Karlovcima školovao od 1835. do 1841. godine. U školske knjige najstarije srpske gimnazije budući veliki srpski pjesnik Branko upisan je pod imenom Aleksije Radičević.

Studentima je, pored ostalog, bilo zanimljivo saznati čak i to da je jedan od najvećih srpskih književnika današnjice Milovan Vitezović napravio previd pišući seriju “Vuk Karadžić”. U seriji za vrijeme školovanja u Karlovačkoj gimnaziji mladog poetu zovu Branko, iako on tek kasnije u Beču svoje ime  Aleksije (onaj koji brani) sa grčkog prevodi na Vukov narodni jezik i sebe naziva imenom po kojim ga svi znamo danas. O ovom i mnogim drugim detaljima, među kojima je i onaj da je Branko bio “najodličniji učenik” čuvene gimnazije osnovane davne 1791, studenti su slušali na licu mjesta. Nenad Grujičić upoznao ih je i sa Spomen-bibliotekom koju je uredio Pavle Marković Adamov, profesor Karlovačke gimnazije, pisac, osnivač i urednik lista ”Brankovo kolo” (1895 – 1914). U toj biblioteci nalaze se lične biblioteke Srba intelektualaca i dragocjeni rukopisi pisaca poput Brankovog oca Todora Radičevića ili Lukijana Mušickog, karlovačkog arhimandrita i pjesnika čuvenih oda.

Studenti su posjetili i pravoslavnu crkvu Svetog oca Nikolaja, poznatu po čuvenom ikosnostastu sačinjenom od radova Zaharija Orfelina, Teodora Kračuna i Uroša Predića, a potom i prostorije “Brankovog kola”, u kojima su u decenijama iza nas boravili svi značajni srpski pjesnici, a i mnogi prozaisti. Za one koji stvaraju na maternjem jeziku i one koji studiraju isti od neprocjenjivog je značaja naći se na ovakvim mjestima, a “Brankovo kolo”, koje uvijek insistira na podjednakoj brizi i za ekavko i za ijekavsko narječje srpskoga jezika, banjalučke studente častilo je najnovijim izdanjima. Oni će obogatiti znanje Grujičićevom već kultnom Antologijom srpske poezije 1847 – 2000), Antologijom “Prognani orfeji”, Panoramom poezije “Da dopletem venac započeti”, kao i knjigama savremenih srpskih pjesnika među kojima je njih dvadesetak iz Republike Srpske.

Nakon Sremskih Karlovaca studenti Univerziteta u Banjaluci popeli su se i na srpski Parnas – Stražilovo. Tu se nalazi piramidalni spomenik podignut davne 1885. godine na kojem piše “Branku, srpski narod” i ispod kojeg leže Brankove mošti. Grujičić je studentima osvijetlio burne događaje iz 1883. godine kada su mošti prenesene iz Beča na Stražilovo, u kojima se izdvaja polemika Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića…

(nezavisne.com)