Banjalučki studenti zvucima klavira oduševili žiri u Aranđelovcu

Studenti banjalučke Akademije umjetnosti i ovaj put sa takmičenja vraćaju se kući sa nagradama. Na 11. međunarodnom muzičkom festivalu – Aranđelovac, studenti klavira Saša Božić i Hajrudin Muhić iz klase profesora Dejana Jankovića koji su osvojili prve nagrade, svaki u svojoj kategoriji.

Klavirski duo u sastavu Nataša Savić i Dajana Branković, u klasi profesorice Biljana Jašić-Radovanović osvojio je specijalnu nagradu u svojoj kategoriji.

– Rezultati koje smo osvojili zaista su i više nego uspješni. Dajana i ja, osvojile smo specijalnu nagradu u kategoriji klavirski duo, 100 bodova, dok su kolege, svaki u svojoj kategoriji, osvojili prve nagrade – kazala je Savićeva.

Međunarodni festival muzike u Aranđelovcu, pored toga što ima dugu tradiciju, ove godine prvi put uvodi kategorije za studente što je, naglasila je Savićeva u svakom slučaju veoma ohrabrujuće i stimulativno.

– Na taj način studentima muzike pruža se više opcija, kao i veći prostor i mogućnost da se izraze najbolje u onome što rade, pokazujući sav svoj uloženi trud i rad u toku semestra sa svojim profesorima na još jednom međunarodnom takmičenju/festivalu koji im je ove godine otvorio vrata ka svojoj sceni i pronalaženju uspjeha – ističe Savićeva.

Uvođenje kategorija za studente, priča Savićeva, svakako da je pružilo priliku svim mladim ljudima koji su odlučili i koji će odlučiti i u narednim godinama da se prijave da šire svoje znanje i sposobnosti pred eminentnim profesorima i žirijem koji ih ocjenjuje.

– Ovoga puta smo se predstavili žiriju koji je bio u sastavu profesora iz Makedonije, Srbije, kao i prof. Biljane Jašić-Radovanović iz Banjaluke. Smatramo da su studenti Akademije umjetnosti još jednom nesebično predstavili svojim višemjesečnim trudom i radom uz svoje profesore svoj fakultet u najboljem mogućem svjetlu i time u svakom slučaju otvorili takmičarsku sezonu 2018. godine i put ostalim međunarodnim takmičenjima koji nam predstoje, kako u disciplinama svog solo instrumenta, tako i u disciplini klavirskog dua i kamerne muzike – objasnila je Savićeva.

Zadovoljni i profesori

Zadovoljstvo i ponos nije krila ni profesorica Biljana Jašić-Radovanović koja je naglasila da joj je veoma drago da svake godine na takmičenjima učestvuju studenti iz Republike Srpske.

– Ove godine su prvi put nastupili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i zaista sam srećna što su ostvarili ovakve rezultate – kazala je Jašić-Radovanović.

(Glas Srpske)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo