Banjalučki studenti zvucima klavira oduševili žiri u Aranđelovcu

Studenti banjalučke Akademije umjetnosti i ovaj put sa takmičenja vraćaju se kući sa nagradama. Na 11. međunarodnom muzičkom festivalu – Aranđelovac, studenti klavira Saša Božić i Hajrudin Muhić iz klase profesora Dejana Jankovića koji su osvojili prve nagrade, svaki u svojoj kategoriji.

Klavirski duo u sastavu Nataša Savić i Dajana Branković, u klasi profesorice Biljana Jašić-Radovanović osvojio je specijalnu nagradu u svojoj kategoriji.

– Rezultati koje smo osvojili zaista su i više nego uspješni. Dajana i ja, osvojile smo specijalnu nagradu u kategoriji klavirski duo, 100 bodova, dok su kolege, svaki u svojoj kategoriji, osvojili prve nagrade – kazala je Savićeva.

Međunarodni festival muzike u Aranđelovcu, pored toga što ima dugu tradiciju, ove godine prvi put uvodi kategorije za studente što je, naglasila je Savićeva u svakom slučaju veoma ohrabrujuće i stimulativno.

– Na taj način studentima muzike pruža se više opcija, kao i veći prostor i mogućnost da se izraze najbolje u onome što rade, pokazujući sav svoj uloženi trud i rad u toku semestra sa svojim profesorima na još jednom međunarodnom takmičenju/festivalu koji im je ove godine otvorio vrata ka svojoj sceni i pronalaženju uspjeha – ističe Savićeva.

Uvođenje kategorija za studente, priča Savićeva, svakako da je pružilo priliku svim mladim ljudima koji su odlučili i koji će odlučiti i u narednim godinama da se prijave da šire svoje znanje i sposobnosti pred eminentnim profesorima i žirijem koji ih ocjenjuje.

– Ovoga puta smo se predstavili žiriju koji je bio u sastavu profesora iz Makedonije, Srbije, kao i prof. Biljane Jašić-Radovanović iz Banjaluke. Smatramo da su studenti Akademije umjetnosti još jednom nesebično predstavili svojim višemjesečnim trudom i radom uz svoje profesore svoj fakultet u najboljem mogućem svjetlu i time u svakom slučaju otvorili takmičarsku sezonu 2018. godine i put ostalim međunarodnim takmičenjima koji nam predstoje, kako u disciplinama svog solo instrumenta, tako i u disciplini klavirskog dua i kamerne muzike – objasnila je Savićeva.

Zadovoljni i profesori

Zadovoljstvo i ponos nije krila ni profesorica Biljana Jašić-Radovanović koja je naglasila da joj je veoma drago da svake godine na takmičenjima učestvuju studenti iz Republike Srpske.

– Ove godine su prvi put nastupili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i zaista sam srećna što su ostvarili ovakve rezultate – kazala je Jašić-Radovanović.

(Glas Srpske)

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,

BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza. Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari