Banjalučki studenti zvucima klavira oduševili žiri u Aranđelovcu

Studenti banjalučke Akademije umjetnosti i ovaj put sa takmičenja vraćaju se kući sa nagradama. Na 11. međunarodnom muzičkom festivalu – Aranđelovac, studenti klavira Saša Božić i Hajrudin Muhić iz klase profesora Dejana Jankovića koji su osvojili prve nagrade, svaki u svojoj kategoriji.

Klavirski duo u sastavu Nataša Savić i Dajana Branković, u klasi profesorice Biljana Jašić-Radovanović osvojio je specijalnu nagradu u svojoj kategoriji.

– Rezultati koje smo osvojili zaista su i više nego uspješni. Dajana i ja, osvojile smo specijalnu nagradu u kategoriji klavirski duo, 100 bodova, dok su kolege, svaki u svojoj kategoriji, osvojili prve nagrade – kazala je Savićeva.

Međunarodni festival muzike u Aranđelovcu, pored toga što ima dugu tradiciju, ove godine prvi put uvodi kategorije za studente što je, naglasila je Savićeva u svakom slučaju veoma ohrabrujuće i stimulativno.

– Na taj način studentima muzike pruža se više opcija, kao i veći prostor i mogućnost da se izraze najbolje u onome što rade, pokazujući sav svoj uloženi trud i rad u toku semestra sa svojim profesorima na još jednom međunarodnom takmičenju/festivalu koji im je ove godine otvorio vrata ka svojoj sceni i pronalaženju uspjeha – ističe Savićeva.

Uvođenje kategorija za studente, priča Savićeva, svakako da je pružilo priliku svim mladim ljudima koji su odlučili i koji će odlučiti i u narednim godinama da se prijave da šire svoje znanje i sposobnosti pred eminentnim profesorima i žirijem koji ih ocjenjuje.

– Ovoga puta smo se predstavili žiriju koji je bio u sastavu profesora iz Makedonije, Srbije, kao i prof. Biljane Jašić-Radovanović iz Banjaluke. Smatramo da su studenti Akademije umjetnosti još jednom nesebično predstavili svojim višemjesečnim trudom i radom uz svoje profesore svoj fakultet u najboljem mogućem svjetlu i time u svakom slučaju otvorili takmičarsku sezonu 2018. godine i put ostalim međunarodnim takmičenjima koji nam predstoje, kako u disciplinama svog solo instrumenta, tako i u disciplini klavirskog dua i kamerne muzike – objasnila je Savićeva.

Zadovoljni i profesori

Zadovoljstvo i ponos nije krila ni profesorica Biljana Jašić-Radovanović koja je naglasila da joj je veoma drago da svake godine na takmičenjima učestvuju studenti iz Republike Srpske.

– Ove godine su prvi put nastupili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i zaista sam srećna što su ostvarili ovakve rezultate – kazala je Jašić-Radovanović.

(Glas Srpske)

SNSD-u osam ministarstava i premijer

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će SNSD u novoj Vladi imati osam ministara i predsjednika, dok će ostali resori biti podijeljeni na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobiće Ujedinjena Srpska i NDP. Dodik je istakao da će u novoj Vladi na mjestu ministra unutrašnjih poslova ostati

ZIMSKI PLES U BANJALUCI Latino ritmovi tjeraju hladnoću

Plesni događaj Banja Luka Winter Dance održaće se 27. i 28. decembra, a učesnici će imati priliku da nauče osnove najzastupljenijih društvenih plesova, a naučenu tehniku odmah primijeniti na žurkama. – Imaćete priliku da promijenite nešto prije početka nove godine, a u sledeću novu godinu da uđete kao plesači. Radionice uključuju baćatu, kizombu i kubansku

Za 15,7 odsto smanjen broj nezaposlenih

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske trenutno se nalazi 97.193 nezaposlena lica, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 18.154 lica, odnosno 15,7 odsto, rekao je Srni direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

ZIMSKE MANIFESTACIJE ODUŠEVILE Čarolija kao u evropskim gradovima

Šesto izdanje “Zimzograda”, koji će posjetiocima do 31. januara na 15.000 kvadratnih metara ponuditi brojne sadržaje, otvoreno je u parku “Mladen Stojanović”, a već prvi vikend veliki broj sugrađana se odlučio da prošeta njime, ali i proba jela i pića.

Socijalisti predložili Đokića, Davidovićevu i Milunovića za ministre

Predsjedništvo Socijalističke partije donijelo je odluku da za ministra energetike i rudarstva predloži predsjednika partije Petra Đokića, za ministra rada i boračko invalidske zaštite Duška Milunovića, dok će Sonja Davidović biti predložena za ministricu porodice omladine i sporta, saopšteno je iz Socijalističke partije, saznaje ATV. Sjednica predsjedništva Socijalista održana je sinoć, te zatim danas je

RASKOL U OPOZICIJI Blagić i dvoje bivših odbornika NDP-a protiv Stanivukovića

I pored izuzetno bliskih odnosa u proteklom periodu, lider pokreta “Restart” Stefan Blagić i opozicioni odbornici Mirna Savić Banjac i Saša Lazić odlučili su da ne podrže političke ambicije Draška Stanivukovića, nego su, poslije ulaska njihovog NDP-a u vlast,  odlučili da krenu u formiranje nove političke partije, saznaje Banjaluka.net u izvorima bliskim opozicionim krugovima. Prema našim saznanjima,