Banjalučki studenti zvucima klavira oduševili žiri u Aranđelovcu

Studenti banjalučke Akademije umjetnosti i ovaj put sa takmičenja vraćaju se kući sa nagradama. Na 11. međunarodnom muzičkom festivalu – Aranđelovac, studenti klavira Saša Božić i Hajrudin Muhić iz klase profesora Dejana Jankovića koji su osvojili prve nagrade, svaki u svojoj kategoriji.

Klavirski duo u sastavu Nataša Savić i Dajana Branković, u klasi profesorice Biljana Jašić-Radovanović osvojio je specijalnu nagradu u svojoj kategoriji.

– Rezultati koje smo osvojili zaista su i više nego uspješni. Dajana i ja, osvojile smo specijalnu nagradu u kategoriji klavirski duo, 100 bodova, dok su kolege, svaki u svojoj kategoriji, osvojili prve nagrade – kazala je Savićeva.

Međunarodni festival muzike u Aranđelovcu, pored toga što ima dugu tradiciju, ove godine prvi put uvodi kategorije za studente što je, naglasila je Savićeva u svakom slučaju veoma ohrabrujuće i stimulativno.

– Na taj način studentima muzike pruža se više opcija, kao i veći prostor i mogućnost da se izraze najbolje u onome što rade, pokazujući sav svoj uloženi trud i rad u toku semestra sa svojim profesorima na još jednom međunarodnom takmičenju/festivalu koji im je ove godine otvorio vrata ka svojoj sceni i pronalaženju uspjeha – ističe Savićeva.

Uvođenje kategorija za studente, priča Savićeva, svakako da je pružilo priliku svim mladim ljudima koji su odlučili i koji će odlučiti i u narednim godinama da se prijave da šire svoje znanje i sposobnosti pred eminentnim profesorima i žirijem koji ih ocjenjuje.

– Ovoga puta smo se predstavili žiriju koji je bio u sastavu profesora iz Makedonije, Srbije, kao i prof. Biljane Jašić-Radovanović iz Banjaluke. Smatramo da su studenti Akademije umjetnosti još jednom nesebično predstavili svojim višemjesečnim trudom i radom uz svoje profesore svoj fakultet u najboljem mogućem svjetlu i time u svakom slučaju otvorili takmičarsku sezonu 2018. godine i put ostalim međunarodnim takmičenjima koji nam predstoje, kako u disciplinama svog solo instrumenta, tako i u disciplini klavirskog dua i kamerne muzike – objasnila je Savićeva.

Zadovoljni i profesori

Zadovoljstvo i ponos nije krila ni profesorica Biljana Jašić-Radovanović koja je naglasila da joj je veoma drago da svake godine na takmičenjima učestvuju studenti iz Republike Srpske.

– Ove godine su prvi put nastupili studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i zaista sam srećna što su ostvarili ovakve rezultate – kazala je Jašić-Radovanović.

(Glas Srpske)

Propusti u svakom trećem vrtiću

Prosvjetna inspekcija u Srpskoj lani je u gotovo svakoj trećoj kontrolisanoj predškolskoj ustanovi utvrdila propuste u radu.

E-udžbenici neće uskoro pred đake

Đaci u osnovnom obrazovanju u Republici Srpskoj još dugo će nositi đačke torbe, u kojima će biti udžbenici, radne sveske, vježbanke i školski pribor, jer nadležni kažu da elektronski udžbenici neće u skorije vrijeme da zažive u ovim obrazovnim ustanovama.

Kolovozi klizavi, obustave zbog izlivanja vode, klizišta i odrona

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH jutros se vozi po mokrim i klizavim kolovozima, na pojedinim dionicama i dalje su obustave zbog izlivanja vode i klizišta, a zbog većeg odrona potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Drvar-Marin Brod, pa se preporučuju alternativni pravci, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.