Vijesti 18.12.2018.

Banjalučki taksisti polažu ispit o znamenitostima

ČITANJE: 2 minute

Taksisti u Banjaluci moraće imati položen ispit iz poznavanja kulturnih, privrednih, saobraćajnih, turističkih i drugih znamenitosti grada Banjaluka.

Predviđeno je ovo prijedlogom odluke o taksi prevozu u Banjaluci koja će se naći na predstojećoj sjednici Skupštine grada Banjaluka koja je zakazana za 26. decembar.

Ispit neće morati da polažu samo oni koji su već taksirali najmanje pet godina, a pored navedenih stavki, ispit će obuhvatiti i propise koji regulišu taksi prevoz u gradu Banjaluka.

Program i cijenu polaganja ispita donijeće gradonačelnik na prijedlog odjeljenja koje reguliše poslove saobraćaja, dok će se ispit polagati pred komisijom.

Kada je u pitanju cijena i naplata taksi prevoza, prijedlogom odluke je precizirano da je taksi prevoznik dužan da odredi približno cijenu prevoza i prije početka vožnje, ako to putnik zahtijeva.

U dokumentu je navedeno i nekoliko prava i obaveza kako taksista, tako u putnika.

Između ostalog, navodi se da je taksi prevoznik dužan da čeka najavljenog putnika najmanje pet minuta.

“Na telefonski poziv putnika taksi udruženju, privrednom društvu ili drugom pravnom licu, isti su dužni da odmah upute slobodno taksi vozilo bez postavljanja pitanja putniku o relaciji putovanja”, stoji u dokumentu.

Takođe, navodi se da je taksista dužan da putnika preveze izvrši najkraćim putem do traženog mjesta, kao i da u slobodno vozilo primi svakog putnika, izuzev osoba “pod uticajem alkohola i opojnih droga ili sa izuzetno zaprljanom odjećom”.

Propisano je i da su vozači dužni da budu uredni i čisti, kao i da ne mogu voziti u bermudama, šorcu, trenerci, majici bez rukava, niti u papučama ili japankama.

Za prekršaje su predviđene i određene novčane kazne, pa će tako na primjer, kaznom od 400 do 1.000 maraka kazniti taksi udruženje koje u u noćnim časovima, od 22 do šest časova, ne obezbjedi dovoljan broj taksi automobila, a najmanje 15 odsto od ukupnog broja taksi vozila.

(Mondo)