Magazin 07.11.2017.

Banjalučki talenat komponuje u Parizu: Kompozitor David Mastikosa na prestižnoj Akademiji

ČITANJE: 2 minute

David Mastikosa, banjalučki kompozitor, jedan je od umjetnika koji će tokom naredne godine boraviti na prestižnoj “Académie musicale de Villecroze“.

Na taj način mladi umjetnik će predstavljati Akademiju umetnosti Univerziteta u Banjaluci, na kojoj je asistent, ali i tradiciju RS.

“Académie musicale de Villecroze” jedna je od značajnijih ustanova za afirmaciju mladih talenata, a masterklasove organizuje od 1981. godine. Mastikosa je, kaže, pre 4 godine prvi put imao čast da bude dio jednog takvog programa.

Tada je, pod mentorstvom profesora Filipe Ersana napisao kompoziciju „Francuske impresije“ za gudački kvartet, koju je izveo veoma cijenjen francuski kvartet “Quatuor Girard”.

– Upravo učešće na masterklasu i boravak na “Académie musicale de Villecroze”, za mene je bio najveći podsticaj za dosadašnji kompozitorski razvoj. Iako je podijeljen u dva dijela kao i 2013. godine, ovaj put jedan deo odvija se u Parizu – metropoli koja je oduvek inspiracija za nova umjetnička djela. Prvi će se održati u Parizu od 29. januara do 2. februara naredne godine, a drugi deo, koji uključuje i premijeru kompozicije pisane za tu priliku, od 2. do 7. jula 2018, u mjestu Vilkroz, koje se nalazi u blizini Nice – priča Mastikosa.

Ovogodišnji program je, dodaje on, koncipiran na sličan način kao i 2013. godine.

– Usavršavanje pohađa od 4 do 8 kompozitora, koji se prvo sastaju sa profesorom u Parizu u februaru gdje rade na svojim kompozicijama i začetim idejama, a potom nastavljaju rad na kompozicijama sve do jula, kada opet odlaze u Francusku gdje ih čeka susret sa muzičarima i aktivan rad na izvođačkom dijelu kompozicije, te koncert u predivnom prostoru “Chapelle Saint Victor” iz 11. veka – naveo je Mastikosa.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova za konkurs, pored kompozicija, bile su i preporuke koje su pisane specijalno za tu priliku.

– Pored profesora Zorana Nikolića, za “Académie musicale de Villecroze” me preporučio me i Vim Henderiks, šef odseka za kompoziciju konzervatorijuma u Antverpenu. Bruno Mantovani, istaknuti francuski kompozitor, radio je selekciju kompozitora. On je takođe na čelu pariškog konzervatorijuma “Conservatoire national supérieur de musique”, te će se rad sa njim prvo odvijati u Parizu – rekao je Mastikosa.

Muzika iz različitih dijelova svijeta

– Nisam mogao da sakrijem oduševljenje i sreću kada sam saznao da sam izabran. Divne uspomene me vežu za ovu akademiju i sjajna prijateljstva od kojih neka i danas traju. Posebnu važnost vidim u tome da će moja muzika biti dio programa kompozitora sa različitih strana svijeta baš u Parizu koji ima veoma ozbiljnu umjetničku tradiciju i kulturnu scenu – rekao je David Mastikosa.

 

(EuroBlix)