Vijesti 13.03.2017.

Banjalučki ugostitelji u problemu – kako produžiti radno vrijeme?

ČITANJE: 2 minute

Duže radno vrijeme, luksuz je koji će, u Banjaluci, moći da dobiju samo neki kafići i restorani. I to oni sa istorijom rada od bar godinu dana. To je samo jedan od uslova koje ugostitelji treba da ispune da bi zahtjev uopšte predali.

Ne samo da je uslov diskriminišući, kažu ugostitelji. Problem je i što kraće radno vrijeme odbija goste i umanjuje zaradu.

“Nezadovoljstva je bilo, morali smo naravno dva sata paliti svjetla, gasiti muziku. Uvijek je tu bilo negodovanja: ‘Jao zašto, pa kud ću sad, pa kako'”, kaže David Jojić, “Shamrock Pub”.

“Kad se otvori novi ugostiteljski objekat, on je nešto novo, i tu ljudi idu, istražuju, gledaju i većinom slučajeva ti objekti dobro rade, ja apelujem na vlasti, ako se može, a može se, naravno, sve kad se hoće, da malo progledaju kroz prste”, kazao je Miloš Kuprešanin, predsjednik Udruženja ugostitelja regije Banja Luka.

Svjesni su problema i u gradskoj upravi. Pravdaju se vezanim rukama, jer je Vlada ta koja je odredila uslove. Obećanja ipak stižu. Ako već ništa konkretno za sad ne mogu da promijene, nastojaće da sa ugostiteljima razgovaraju oči u oči, poručuje Igor Radojičić.

“Postoji jedan od problema kod onih subjekata koji su kasnije registrovani, oni onda ne ispunjavaju uslove da se prijave. Za sada ne možemo ništa uraditi u smislu promjene tih uslova, jer se mora mijenjati Uredba Vlade. Juče smo trebali imati sastanak sa Udruženjem ugostitelja, međutim zbog ovih problema sa vodama, poplavama i bujicama bili smo na terenu, nismo završili taj sastanak, moraćemo ga iduće sedmice održati”, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Iz Vlade danas nema odgovora na pitanje zašto je rad od godinu dana jedan od uslova, kao ni da li će do promjena doći. U gradsku upravu stiglo je nekoliko zahtjeva. Oni koji su za produženje radnog vremena bili zainteresovani, najčešće taj uslov nisu ispunjavali. Zbog toga su u prethodna tri mjeseca, odobrena samo četiri zahtjeva.

(atv)