Vijesti 15.02.2016.

Banjalučki zelenaš ostaje bez imovine vrijedne nekoliko stotina hiljada KM

ČITANJE: 2 minute
celo
Branislav Smiljanić zvani Ćelo (38) iz Banjaluke, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznude, mogao bi da ostane bez nelegalno stečene imovine vrijedne nekoliko stotina hiljada maraka.

Godinu poslije donošenja pravosnažne presude pokrenut je proces za trajno oduzimanje imovine koju je Smiljanić stekao kriminalom. Proces je pokrenut na zahtjev Okružnog tužilaštva Banjaluka, a za danas je zakazano prvo ročište u Okružnom sudu.

Smiljaniću je tokom istrage još 2012. godine banjalučki Osnovni sud privremeno blokirao pravo raspolaganja sa dva stana od 44, odnosno 70 metara kvadratnih na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića u Banjaluci. Smiljanić je nakon saznanja od insajdera da se protiv njega sprovodi istraga prepisao stanove na Stojanku T. i Veselina V. Osim nekretnina privremeno mu je oduzet i “audi A4”, proizveden 2004. godine, koji je Smiljanić u međuvremenu prepisao na Miodraga P. Pokušaj prebacivanja imovine je na vrijeme otkriven, pa se ona našla pod blokadom.

Smiljaniću je kazna od devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznuda izrečena u Vrhovnom sudu RS početkom decembra 2014. godine. Sud je djelimično uvažio žalbe odbrane pa je Smiljaniću smanjio kaznu sa 14 godina zatvora, koju mu je u martu 2014. godine izrekao Okružni sud u Banjaluci. Vrhovni sud je potvrdio novčana kaznu kojom je Smiljaniću naloženo da isplati 20.000 maraka.

Smiljanić je osuđen za 15 slučajeva zelenaštva i iznude koji datiraju od 2006. do 2012. godine. U dva slučaja mu je saradnik bio osuđeni Sandro Kaurin, a u jednom Slavko Todorović. U presudi je navedeno da je Smiljanić osobama lošeg imovnog stanja, znajući za njihovu tešku materijalnu situaciju, pozajmljivao novac s kamatom od deset do 20 odsto na mjesečnom nivou. Dužnicima koji nisu mogli da vraćaju dug je prijetio, šamarao ih, zvao porodicu i iznuđivao novac. Jednom od dužnika je prijetio da će ga samljeti u mašini za mljevenje mesa, a drugima da će im poslati svoje vojnike da na silu uzmu novac.

Sumnja se da su Smiljanić i njegovi saradnici oštetili 100 osoba od kojih su iznudili oko 400.000 maraka.

Osuđeni

U slučaju “Smiljanić” zbog zelenaštva, prevare i iznude osuđeni su i bivši sudski policajac Drago Đenić, te Slavko Todorović i Sandro Kaurin.

Đenić je zbog zelenaštva i prevare osuđen na 26 mjeseci zatvora i 2.000 maraka novčane kazne. Kaurin je pravosnažno osuđen na tri godine i četiri mjeseca zatvora i 10.000 maraka novčane kazne. Todorović je na osnovu priznanja krivice osuđen na deset mjeseci zatvora i 500 maraka novčane kazne zbog iznuda i zelenaštva.

(NN/GlasSrpske)