Vijesti 03.06.2016.

Banjalučki ZIBL dobio amin za novi kredit

ČITANJE: 2 minute

Novost je i odgođeno plaćanje od godinu dana za otplatu traženih 1.800.000 maraka, na period od sedam godina. Odbornici kluba PDP-NDP, kažu nisu podržali ni odluku o kreditu ni njene izmjene.

“Smatramo da prvo treba da dođe jedna informacija o poslovanju samog Zavoda za izgradnju na Skupštinu grada, da prvo vidimo kakavo je stanje ZIBL-a, ko je odgovoran za takvo stanje, jer mi svi znamo da je u određenoj finansijskoj dubiozi,da je veliko nezadovoljstvo samih radnika”, rekao je Zoran Talić, odbornik Kluba PDP-NDP.
I u vladaućem taboru priznaju da su ruke za kredit i izmjenu uslova zaduženja, digli na slijepo. Ni oni nemaju uvid u stanje u ZIBL-u.

“Faktički mi smo trebali prvo da znamo tačan presjek kakvo je stanje u tom preduzeću, ne samo tom, sve i jednome, prije nekog zaduživanja. Ali ipak kada znamo da je situacija alarmantna i teška i znamo kakvi su jauci radnika tamo, da je stvarno teško, treba im pomoći”, kaže Dušan Čajić,Klub odbornika SNSD -a.

I vladajući i opozicionari očekuju da što prije na odborničkim klupama vide izvještaj uprave zavoda.

O finansijskoj situaciji i stanju u Zavodu za izgradnju Banja Luka, danas nije htio da govori ni novimenovani v.d. direktora Bogoljub Ilikić. Kaže da čeka da se raspetlja sitaucija oko kredita.

Velike nade u novac od kredita polažu radnici. Očekuju da će i dio njihovih potraživanja od tih sredstava biti namiren. Rade i trude se da dobiju poslove preko tendera, ali priznaju da je posla sve manje.
“Samo želimo da se grad konačno postavi kao većinski vlasnik prema Zavodu, da bi ova firma opstala i da dalje može da radi. Što se tiče doprinosa to je sve pod nekim reprogramom, tako da se otplaćuje na taj način. Plate su, zadnja nam je bila martovska plata”, izjavila je Anđelka Buzadžja, predsjednik Sindikalne organizacije ZIBL-a.

Gradski oci kunu se da referentna institucija kao što je Zavod za izgradnju treba gradu. Danas na Trgu srpskih vladara tajac.

Ni u Gradskoj upravi danas nismo mogli dobiti više informacija o finansijskom i namjerama korišćenja budućeg kredita. Kako smo saznali, gradonačelnik Slobodan Gavranović je na bolovanju.

Međutim, ni njegova zamjenica Jasna Brkić, kao ni načelnici za privredu Radenko Komljenović i načelnica za finansije Branislava Jovandić nisu dobili ovlašćenja da medijski istupaju po ovom pitanju.

(ATV)

Oznake: Zoran Talić