Vijesti 07.06.2016.

Banjalučkim humanitarcima ukrali pomoć za javne kuhinje

ČITANJE: 2 minute

– Firma iz Belgije je tri puta prevezla odjeću i obavila posao kako treba, a zatim nas pokrala. Uzeli su nam robu i ostali dužni 25.000 KM. To je sramota. Trudimo se da pomažemo ljudima na sve načine, a onda se desi ovako nešto – rekao je sekretar udruženja Miroslav Subašić.

Kako kaže Subašić, tužba za ovu firmu već je spremna, te će na sve načine pokušati da istjeraju pravdu i vrate novac.

– Pored svih problema, još će nam i tužba izazvati dodatne troškove, ali moramo pokušati da vratimo novac – dodao je on.

Ovo udruženje već godinu dana organizuje akciju „Hljeb od tekstila“, u kojoj prodajom tekstila zarađuju za obroke u javnim kuhinjama.

Tokom ove akcije do sada je skupljeno 10 tona neupotrebljive odjeće, koja se šalje na reciklažu, a do prodaje je prikupljeno nekoliko hiljada maraka i uloženo u banjalučke javne kuhinje.

– Odjeću šaljemo na reciklažu, jer postoji mnogo one koja je stara i neupotrebljiva, ali se može prodati i koristiti u druge svrhe – kaže Subašić.

Članovi udruženja svakodnevno obilaze naselja i kupe garderobu, te sortiraju i raspoređuju u razne svrhe. Odjeća koja se može iskoristiti daje se onima kojima je najviše potrebna, a neupotrebljiva odjeća se prodaje i šalje na reciklažu.

Ni „EuroBlic“ nije uspjeo da stupi u kontakt sa belgijskom firmom za reciklažu tekstila, kako bismo dobili komentar o uzetoj i neplaćenoj robi.

Ideja za reciklažu

Subašić kaže da uprkos svim problemima „Mozaik prijateljstva“ nastavlja akcije.

Planiraju kupovinu vlastite mašine za reciklažu tekstila, kako bi ovdje mogli praviti ponjave, krpe i neke druge stvari, te izbjeći probleme sa transportom.

– Sada samo siječemo uništeni pamučni tekstil, pravimo krpice za mašine i prodajemo pojedinim firmama, najčešće automehaničkim radnjama, pa i tu zaradu dajemo za javne kuhinje – ispričao je Subašić.

(blic.rs)