Vijesti 10.05.2016.

Banjalučkim srednjoškolcima Italija prije Grčke

ČITANJE: 3 minute
ekskurzija
Italija je ove godine hit destinacija za ekskurzije banjalučkih srednjoškolaca. Velika je to promjena u odnosu na deceniju unazad.

Zemlja Helena na obalama Egejskog, Jonskog i Sredozemnog mora, Grčka godinama je bila omiljena među učenicima. Međutim, ove godine većina je odlučila da nezaboravno đačko druženje provede na apeninskoj čizmi. Destinacije su odabrane putem anketa među roditeljima i učenicima i još tokom ovog mjeseca srednjoškolci će se zaputiti na ekskurzije.

Direktor Gimnazije Zoran Pejašinović rekao je da su se učenici vratili staroj “trasi” Italija – Francuska – Španija.

-Prošle godine išli su u Grčku. Iako je sve proteklo u najboljem redu, prema utiscima učenika, sve je bilo sterilno i suvoparno. Zato će ove godine prvo u Veneciju, pa u Barselonu, a u povratku će obići Monte Karlo, Nicu i Veronu- kazao je Pejašinović.

Naveo je da će putovanje trajati osam dana i košta 859 KM.

Učenici Ekonomske škole su umjesto Grčke, gdje su išli prošle godine, odabrali Italiju.

-Polazak je planiran za 22. maj i putovanje će trajati sedam dana. Cijena ekskurzije je nešto više od 600 KM- kazala je direktor ove ustanove Nada Vulić.

I đaci Građevinske škole uputiće se na Apenine.

-Učenici idu na sjever Italije 13. maja, put će trajati osam dana i košta 590 KM. Obići će Veneciju, Rimini, San Marino, Firencu, Pizu i Trst- kazao je direktor škole Ljuban Bajić.

Učenici Tehničke škole se od vršnjaka ostalih škola u potpunosti razlikuju u izboru destinacije za ekskurziju. Prošle godine su išli u Grčku, a ove godine su se odlučili za Češku, Mađarsku, Austriju i Slovačku iako su u ponudi imali Španiju i Srbiju.

-Ove godine smo ponudili učenicima drugi sadržaj jer smo željeli da ovim putovanjima vratimo osnovni smisao, a to je da budu edukativnog karaktera- istakla je direktor Tehničke škole Kristina Mrđa.

Dodala je da na ekskurziju odlaze 15, a vraćaju se 22. maja.

-Planiran je obilazak Budimpešte, Bratislave, Praga, Karlovih Vari i Beča. Sve to košta 589 KM koje će učenici platiti u šest rata- navela je Mrđa.

I učenici Medicinske škole će ići na ekskurziju krajem mjeseca. Oni su ostali dosljedni ranijoj praksi da putuju u Grčku.

-Boraviće osam dana u Paraliji, a plaćaju 505 KM- rekao je direktor škole Vladimir Jagodić.

Direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole Boris Spasojević rekao je da učenici ove škole već tradicionalno  putuju u grčki grad Pefkohori.

-Đaci će obići Solun i Meteore, a šestodnevna ekskurzija košta oko 450 KM- dodao je Spasojević.

Neizvjestan put

Direktor Škole učenika u privredi Dragoljub Vuković rekao je da će, ako njihovi đaci budu išli na ekskurziju, ona biti organizovana u septembru.

-Prošle godine naši učenici nisu išli na ekskurziju jer nije bilo dovoljno zainteresovanih. Ne znam da li će tako biti i na jesen- kazao je Vuković.

(Glas)