Magazin 14.05.2016.

Banjalučko Dječje pozorište osvojilo gran-pri 18. “Zlatne iskre”

ČITANJE: 2 minute
pozoriste

Najbolja predstava 18. Međunarodnog lutkarskog festivala “Zlatna iskra” je “Odisej – san o povratku”, u izvođenju Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Tako je odlučio tročlani međunarodni žiri nakon što je protekla četiri dana, zajedno sa kragujevačkim mališanima, odgledao devet predstava u konkurenciji za nagrade.

Gostovala su pozorišta iz Podgorice, Ljubljane, Rijeke, Banjaluke, Subotice, Bugarske, Mađarske, Rusije i Kine.

Predstava “Odisej”, Dječjeg pozorišta Republike Srpske, bez riječi, muzikom i vizuelnim efektima, dočarava jedan od najljepših grčkih mitova.

odisej 2

Predstava je s pravom osvojila festivalski gran pri, Biserka Kolevska nagradu za režiju, a Svila Veličkova nagradu za scenografiju.

Druga nagrada za predstavu pripala je Šangajskom lutkarskom pozorištu za predstavu “Mulan”, a treća Lutkarskom pozorištu iz Ljubljane za predstavu “Patka, smrt i lala”.

Odluke o laureatima donio je žiri koji su činili David Burman, reditelj iz Rusije, Stefanka Kjuvlieva, scenograf iz Bugarske i Milomir Rakić, glumac Pozorišta za decu u Kragujevcu.

“Hvala Srbiji i Kragujevcu što organizuju ovaj festival, okupljaju umjetnike lutkarstva i pravi kulturne mostove. Posebno mi se dopada što su kroz lutkarske predstave predstavljene različite kulture i nacionalni identiteti zemalja iz kojih pozorišta dolaze. Festival je odlikovao kvalitet, a posebno različite i neočekivane dramaturgije”, kaže David Burman, predsjednik žirija.

odisej

Jedna od pet ravnopravnih glumačkih nagrada otišla je u Dečije pozorište u Subotici. Pripala je mladoj glumici Jasmini Praliji.

Specijalna nagrada za dugogodišnju saradnju pripala je pozorištu iz Šangaja, a za širenje misije Festivala nagrađen je Mali lutkarski teatar iz Moskve.

Prošla su četiri uzbudljiva festivalska dana. Mališani su uživali uz predstave koje su, svaka na drugačiji način, govorili o skromnosti, porodičnim vrijednostima, prijateljstvu, odrastanju, hrabrosti, ali i tome da treba vjerovati u čuda, te da je život pun smiješnih epizoda kojima se treba radovati.

Posvećeni glumci lutkarskih pozorišta pokazali su to najrazličitijim sredstvima, koristeći lutke, maske, živu glumačku igru i teatar sijenki. Radost igre i uživanja u njoj bila je obostrana.

U Pozorištu za decu, koje je domaćin Festivala, pokazali su inovativnost organizujući brojne prateće programe. Na taj način su samo utvrdili svoje mjesto na mapi festivala posvećenih najmlađoj publici.

(Agencije)