Vijesti 10.08.2016.

Banjalučko porodilište: Pocijepana i flekava posteljina, stari toaleti, propali podovi…

ČITANJE: 3 minute

Manjak medicinskog osoblja, krvava i pocijepana posteljina, stari i rđavi toaleti, te propali podovi i zidovi, uslovi su u kojima sa bebama leže porodilje.

Iskustva majki većinom su dramatična, svjesne su, kažu, da porodilište nije hotel, ali ne mora biti ni podrum. U banjalučkom porodilištu rade tri pedijatra i dva specijalizanta, što je, smatraju, porodilje, premalo. One se žale da ne dobijaju dovoljno informacija o bebama, na neljubaznost pedijatara, kao i na loše higijenske uslove.

Mnogo loših utisaka sa Paprikovca nosi i Brankica Raković, koja se nedavno prodila.

“Kada sam zamolila pedijatra da mi ponovi šta je sa bebom, jer ga nisam dobro čula, počeo je da viče, a ja da plačem. Galameći je objašnjavao kako ide iz treće smjene i da mnogo beba čeka na njega”, ispričala je Brankica.

Dodaje i da žene leže na pocijepanim čaršafima sa krvavavim flekama, ali da sestre nemaju dovoljno posteljine da bi je redovno mijenjale.

“Čistačice i sestre se trude da sve izgleda najbolje od najgoreg s čim raspolažu. Šesti dan boravka zamolila sam sestru da promijeni posteljinu, ali ona mi je pokazala poderane plahte i rekla da nema. Znaju i one da treba češće mijenjati čaršafe, ali nemaju bolje “, kaže Brankica.

Da nedostatak ljekara utiče na kvalitet posla, uvjerila se i Natalija C. Dva puta se porađala i oba puta joj je, kaže, ostala posteljica, te su je tako otpustili iz bolnice.

“Drugi put sam im skrenula pažnju, doktorica je bila gruba, galamila kako zna svoj posao i opet ponovila istu grešku. Još sam dobro prošla, jer sam na vrijeme otišla na kontrolu, ali taj dan se zbog istog problema javila i majka sa jakim bolovima i temperaturom”,prepričava Natalija, dodajući da je bila toliko ljuta zbog nemara, da je htjela da ih tuži.

DRIP: Majke ne dobijaju dovoljno informacija o bebama

Sve ovo oštro osuđuju i iz Udruženja društva rodilja i porodilja, naglašavajući da im se mnogo majki žalilo na loš odnos osoblja prema njima.

“Majke se često žale, govoreći da ne dobijaju informacije o bebama, čak i onda kada su djeca bolesna “, kaže Nataša Gligorić iz DRIP.

Iz banjalučkog porodilišta odgovaraju da rade na poboljšanju uslova. Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vesna Ećim-Zlojutro naglašava da je porodilište nekoliko puta krečeno i da su mijenjani podovi, ali da velikih sanacija nije bilo.

“Program rekonstrukcije porodilišta i operacionih sala je u toku. Nabavljena su dva operaciona stola i lampe, transportna kolica, aspiratori i kolica za lijekove “, izjavila je Zlojutro, ne komentarišući odnos osoblja prema porodiljama. Naglasila je jedino da nisu imali zvaničnih pritužbi.

Cvijanović: Za rekonstrukciju 200.000 KM

Premijerka RS Željka Cvijanović posetila je nedavno porodilište i najavila renoviranje.

“Vidjeli smo da je neophodno izmijeniti podove, za šta će biti izdvojeno do 200.000 maraka”, istakla je ona. Premijerka nije precizirala kad će da uslijedi rekonstrukcija, tako da budućim porodiljama ostaje samo da se nadaju da će to biti što prije.

(EuroBlic)