Biznis 16.05.2019.

Banjalučko Triglav osiguranje u 2019. fakturisalo bruto premiju od 2,7 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

U prva tri mjeseca 2019. godine Triglav grupa je fakturisala 317 miliona eura konsolidovane bruto premije, što je 8% više nego u istom periodu lani.

Konsolidovana bruto dobit je porasla za 8% i iznosi 29,9 miliona eura.

Paralelno s dobrim poslovanjem u djelatnosti osiguranja, što odražava povoljan kombinovani količnik Grupe, Triglav je povećao obim sredstava u upravljanju svojih klijenata.

Ove godine Grupa nastavlja sprovoditi svoje strategije rasta i razvoja, ušla je na makedonsko tržište penzijskih osiguranja i uspješno završila kupovinu društva ALTA Skladi.

– Prilike na tržištima osiguranja u jugoistočnoj Evropi ove godine ostaju pod uticajem pozitivnih ekonomskih prilika u posljednjih nekoliko godina, a istovremeno na poslovanje utiče zaoštrena konkurencija na području cijena, navode iz Triglava.

Rast premije Triglav grupe ostvaren je na većini tržišta iznad rasta cjelokupnog tržišta. U Sloveniji, gdje Triglav grupa ima 76-postotni udio konsolidovane premije, rast premija bio je u prosjeku 6% (tržište je imalo 5%), a na tržištima izvan Slovenije 10%.

– Triglav grupa sistematski sprovodi zacrtane akcente svoje strategije – prilagođava ponudu potrebama klijenata određenog tržišta, razvija svoje prodajno-komunikacione kanale (posebno na tržištima izvan Slovenije širi ugovorno-prodajnu mrežu i bankovni prodajni kanal) te sprovodi aktivnu marketinšku prodajnu politiku, navodi se u saopštenju osiguravateljske grupe.

Triglav osiguranje Banja Luka u prvom kvartalu 2019. godine je fakturisalo bruto premiju u iznosu od 2,7 miliona KM, pri čemi bilježi rast doborovoljnih osiguranja od 7,5% u odnosu na isti period lani. Likvidirane štete su niže za 20% u odnosu na prethodnu godinu.

“Ove poslovne godine ostajemo fokusirani na promjenu portfelja u korist dobrovoljnih osiguranja i zadovoljni smo postignutim rezultatima”, izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranje Banja Luka.

Triglav Osiguranje Sarajevo je u prva tri mjeseca 2019. godine nastavilo dobro poslovanje. Bruto fakturisana premija iznosi 6,32 miliona eura (12,4 miliona KM) i viša je za 6% u odnosu na isti period prošle godine. Premija životnih osiguranja je veća za 11% u odnosu na godinu ranije, a premija neživotnih osiguranja veća je za 4%.

“U prvom kvartalu ove godine smo uspjeli realizovati očekivanja osiguranika, te bilježimo rast u svim segmentima poslovanja. U narednom periodu nastavljamo sa realizacijom strateškog plana i jačanjem finansijskog položaja Društva uz održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta i optimiziranju usluga”, kazao je direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović.

(indikator.ba)