Vijesti 03.02.2016.

Banjalučkom Centru za socijalni rad povećan budžet: Više novca za korisnike pomoći

ČITANJE: 3 minute
vera sladojevic
Odbornici Skupštine grada Banjaluka prepoznali su potrebe Centra sa socijalni rad, koji iz godine u godinu ima sve više korisnika, pa im je ove godine u odnosu na prošlu budžet veći za 700.000 KM, što znači da će biti i više novca za korisnike socijalne pomoći.

Vera Sladojević, direktorka Centra za socijalni rad, kazala je da ukupan budžet za tekuću godinu iznosi oko 13,2 miliona KM, dok je prošle godine u kasi bilo  12.445.000 KM. Ona je navela da je ovaj budžet osigurao zadovoljenje potreba onih kategorija koje zaslužuju primarnu pažnju lokalne zajednice, a da sredstva ispod 13 miliona nisu dovoljna za adekvatno funkcionisanje ove ustanove, što se prošle godine pokazalo u praksi.

Istakla je da će novac biti usmjeren za isplatu novčanih pomoći, dodatka za pomoć i njegu drugog lica, podršku za osposobljavanje djece i omladine te smještaj u ustanove i hraniteljske porodice kao i dnevno zbrinjavanje i pomoć u kući.

-Pored toga, ova sredstva su namijenjena i za troškove sahrana, dnevni centar za stara lica, personalnu asistenciju, prihvatnu stanicu za odrasla lica i djecu zatečenu u skitnji, te naknadu za smještaj u porodici licima koja ostvaruju pravo na smještaj u ustanovu- kazala je Sladojevićeva.

Ističe da se broj korisnika znatno povećao u domenu isplate jednokratne novčane pomoći za najugroženije, te naknade za tuđu njegu i pomoć.

Kako je Sladojevićeva navela, sve veći broj ljudi svakodnevno ostaje bez posla, a primarna uloga centra je da pomaže ljude u stanju socijalne pomoći.

-Imamo 21.000 korisnika socijalne pomoći i dobrim dijelom idemo u korist stranke i uvijek dajemo onoliko koliko možemo. Ipak, ne možemo reći da su svima potrebe zadovoljene na način koliko je njima potrebno- ističe ona.

Dodala je da su najčešći problemi sa kojima se Centar susreće barkorazvodni postupci, gdje su djeca najosjetljivija kategorija, ali se ova ustanova zasad uspješno bori sa ovom problematikom.

-Porodica je danas degradirana jer svake godine broj razvoda znatno raste, a brak opstaje maksimalno pet godina. Predrasuda je da se samo majkama povjeravaju djeca, a očevi su se u mnogo slučajeva pokazali kao kvalitetniji roditelji. Nama je važno da je u postupku najbitnije zaštititi dijete i njegove potrebe- priča Sladojevićeva.

Istakla je da je od njenog imenovanja na funkciju direktorke ove ustanove prošlo tek nekoliko mjeseci, ali se pomaci u radu primijete.

-Kategorična sam u nastojanjima da se spriječi bilo kakva vrsta zlouptrebe položaja stručnog radnika, a izvršena je i detaljna analiza svih predmeta koji su bili sporni jer Centar mora vratiti ugled koji je ranije imao. Imamo otvoren kontakt s medijima jer svi imaju pravo znati šta se dešava u Centru, a poboljšana je i saradnja sa nevladinim organizacijama- rekla je ona.

Nisu dužnici Domu

Prema riječima Vere Sladojević, u javnosti se pojavila spekulacija o tome da se i Centar za socijalni rad nalazi na listi dužnika prema Domu “Rada Vranješević”, što, ističe, nije tačno jer oni najredovnije izmiruju obaveze.

-Imamo izuzetnu saradnju sa Domom i ogorčeni smo zbog dezinformacije o tome da smo na listi dužnika- kazala je Sladojevićeva.

(NN)