Vijesti 02.06.2021.

Banjalučkom salonu Olgice Markanović inspektori zabranili rad prije dva mjeseca

ČITANJE: 4 minute

Zdravstveni inspektori Inspektorata Republike Srpske prije više od dva mjeseca su „nadriljekarki” Olgici Markanović zabranili obavljanje zdravstvene djelatnosti u najvećem gradu Srpske i o tome obavijestili Okružno tužilaštvo u Banjaluci.

Iz Inspektorata Republike Srpske potvrdili su za „Glas Srpske” da su zdravstveni i tržišni inspektori izvršili vanrednu inspekcijsku kontrolu nakon što su zaprimili predstavku da je Olgica Markanović, predsjednik Udruženja „Maderoterapija” iz Banjaluke vršila estetske zahvate na klijentima i trajno im oštetila kožu i tkivo.

– Postupajući po predstavci, republički zdravstveni i republički tržišni inspektor su u martu ove godine izvršili vanredni inspekcijski nadzor, pri čemu su u prostoru udruženja „Maderoterapija” zatečena medicinska sredstva čija primjena je dozvoljena samo u zdravstvenoj ustanovi. Takođe, zatečeno je osam potpisanih pristanaka lica za vršenje liftinga „plazma pen laserom”, kao i ručno vođena evidencija o licima, određenim cijenama usluga i datumima posjeta – navela je portparol Inspektorata RS Dušanka Nikolić u odgovoru na pitanja Glasa Srpske.

Ona je precizirala da je zakonom propisano da zdravstvena ustanova počinje sa radom ako ispunjava uslove u pogledu prostora, kadra i opreme, koje svojim rješenjem utvrđuje ministar zdravlja i socijalne zaštite.

– Imajući u vidu da kontrolisani subjekat nije imao rješenje ministra, a obavljao je zdravstvenu djelatnost primjenjujući medicinska sredstva koja se mogu primjenjivati samo u zdravstvenoj ustanovi, inspektor je izrekao mjeru zabrane obavljanja invazivnih tretmana na koži i primjene medicinskih sredstava čija primjena je dozvoljena samo u zdravstvenoj ustanovi – kazala je Nikolićeva.

Ona je istakla da je kompletan ovaj predmet 10. maja proslijeđen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka radi eventualnog utvrđivanja krivične odgovornosti Olgice Markanović.

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kratko je rekla za Glas Srpske da iz banjalučkog okružnog tužilaštva nisu dobili nikakvu naredbu u vezi sa navodima iz informacije koju je tom tužilaštvu dostavio Inspektorat RS.

Olgica Markanović uhapšena je prije dva dana na granici Srbije i Hrvatske zbog optužbe da se u Beogradu bavila nadriljekarstvom, odnosno da je nezakonito pružala medicinske usluge, te narušila zdravlje nekoliko pacijenata. Ona je uhapšena po nalogu Prvog odnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i određeno joj je zadržavanje zbog sumnje da je počinila teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, nadriljekarstvo, nadriapotekarstvo i neovlašteno bavljenje određenom djelatnošću.

“Sve je bilo izuzetno diskretno”

Olgica Markanović, koja je uhapšena u Beogradu zbog sumnje da se bavila nadriljekarstvom, imala je salon i u Banjaluci, kojem je Inspektorat Republike Srpske zabranio rad.

Tokom kontrole u salonu Markanovićeve zatečeno je osam potpisanih dokumenata osoba koje su pristale na laser lifting plazma pjenom, kao i ručno vođena evidencija o osobama, određenim cijenama usluga i datumima posjeta, piše Srpskainfo.

Komšije, koje žive u ulici gdje je Markanovićeva imala salon u banjalučkom naselju Petrićevac, rekle su za Srpskainfo da nisu bile upoznate sa postojanjem ovog salona.

Stan u prizemlju zgrade u Kupreškoj ulici u banjalučkom naselju Petrićevac, u kojem je salon, prethodnih dana je bio prazan. Komšije u toj zgradi kažu da znaju da je tu radio kozmetički salon, jer su viđali djevojke koje su dolazile na razne tretmane.

Međutim, kako kažu, sve je bilo izuzetno diskretno, tako da ne znaju detalje o životu Markanovićeve i poslu kojim se bavila, navodi Srpskainfo.

Jedna od komšinica je ispričala da je njena sestra imala veliki problem nakon tretmana kod nje jer je bila unakažena.

– Nikada ne bih ni čula, ni znala da postoji neki salon u toj zgradi i da neko tu radi, da sestra nije otišla ne neki takozvani “vampirski tretman”. Sjećam se da je bila ogorčena koliko je loše sve bilo urađeno, a u odnosu na ono kako se predstavljalo kada se raspitivala za tretman – ispričala je ova komšinica.

Sagovornica čija sestra je imala neprijatno iskustvom sa radom Markanovićeve kaže da se o svemu sa njom dogovarala telefonom.

(SB)