Banjaluka 1931: Kako je izgledao Kućni red prvih elitnih zgrada

Prvo stambeno naselje u Banjaluci “niklo” je 1930. godine, nakon što je poduzetni ban Tisa Milosavljević za potrebe svojih činovnika izgradio sedam zgrada u neposrednoj blizini banske uprave, današnjoj ulici Svetog Save.

Na taj način udareni su temelji moderne Banjaluke, a ove lijepe i prostrane činovničke zgrade, od kojih je šest izgrađeno u duhu moderne arhitekture i jedna sa elementima neorenesanse, još uvijek krase jednu od najljepših ulica u gradu.

Ovo naselje bilo je elitno, neposredno po izgradnji (a vjerovatno i sada), pošto su zgrade imale riješene santiraje, vodu, struju, a pojedini stanovi čak i telefon.

A, za ove zgrade napisan je i prvi Kućni red!

List “Vrbaske novine” od 1. januara 1931. godine donose Kućni red za zgrade činovničkih stanova Banske Uprave Vrbaske Banovine u kojem su, između ostalog, navedene odredbe za čuvanje i održavanje tih stanova.

Pročitajte neke od interesantnijih odredbi…

– Svi prozori uvijek, naročito kad pada kiša i snijeg, moraju biti zatvoreni “jer će se inače izvitoperiti”. Ovo se odnosi i na vrata

– Zidove stana treba čuvati od oštećivanja, “od zabijanja prevelikih i nepotrebnih eksera”

– U stanovima je zabranjeno smještanje “sprava za gimnastiku”

– Parket se ne smije ni ribati ni prati vodom, već se mora “voskom premazati i četkom glačati”

– Drvene površine se moraju prati samo ustajalom vodom i običnim kućnim sapunom

– Tavan “mora biti svagda zaključan da se ne bi ko uvukao u njega”

– Stanarima nije dopušteno da svoje kupatilo daju na raspolaganje onima koji nisu njegovi ukućani

– U šolje je zabranjeno bacati polupano posuđe, metalne, drvene i staklene predmete, kuhinjiske otpatke, krpe, vatu, novine, đubre, pepeo

– Izdavanje stana u zakup drugima, kao i držanje samaca zabranjeno je

………..

Izgleda da su ove odredbe imale efekta, jer su se Tisine činovničke zgrade, u gotovo neizmijenjenom obliku održale sve do danas!

(Mondo)

Srpska dijaspora na forumu u Banjaluci

Stotinu uglednih predstavnika Srba iz više od 26 zemalja svijeta okupilo se na prvom forumu dijaspore u Banjaluci. Svi sa istim ciljem- bolja saradnja sa Srpskom i Srbijom.

Peti dan potrage za nestalom Dušicom Božić

Policijski službenici, vatrogasci, ronilački tim Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske, rodbina, prijatelji i mještani Laktaša peti dan aktivno tragaju za nestalom tridesetogodišnjom Dušicom Božić iz Laktaša.

Čistka u Udruženju društava za osiguranje zbog nelegalnih popusta

Skupština Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske isključila je iz svog članstva “Osiguranje Garant” iz Brčkog zbog kršenja smjernica koje je donijela Agencija za osiguranje RS, a kojim se zabranjuju bilo kakvi nelegalni popusti pri registraciji automobila.

Praznik za ljubitelje šarplaninaca

Izložba šarplaninaca, koja će okupiti više od 100 pasa ove rase, trebalo bi da bude održana u nedjelju na terenu Vodenog parka “Akvana” sa početkom u deset časova.

Radnici Toplane ne žele ni da čuju za otpremnine

Sindikalna organizacija “Toplane” najavila je u petak radikalne mjere u slučaju da neko do radnika ovog preduzeća dobije otkaz, dok gradonačelnik Igor Radojičić poručuje da je neminovno smanjenje broja zaposlenih jer se radi o propaloj firmi sa dugom od oko 90 miliona KM.

Cvijanović: Dijaspora važan resurs Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je dijaspora važan resurs Republike Srpske, jer su to ljudi koji mogu da doprinesu, ne samo sadašnjim, nego i budućim procesima u Republici Srpskoj.