Vijesti 16.09.2016.

Banjaluka: 20 godina postojanja PMF-a

ČITANJE: 2 minute

Svečanom akademijom, Prirodno-matematički fakultet je proslavio 20 godina postojanja. Izborio se sa mnogim problemima, a prvi čovjek fakulteta se prisjetio kako je teško bilo na početku. Sa samo 20 zaposlenih ova ustanova je uspjela da stane na noge i bude jedan od najprestižnijih fakulteta prema ocjenama svjetskih istraživača.

Fakultet je specifičan i po brojnim deficitarnim zanimanjama, za koje ima posla odmah po završetku.

– Znate da su kod nas i matematika i fizika jako deficitarna zanimanja za njih posla ima odmah. Uradili smo za ovih 20 godina puno, kada smo osnovali imali smo samo 20 zaposlenih, danas imamo oko 135. Kažem jako smo prepoznatljivi u naučnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti. Naravno naša istraživanja Vlada RS prati, očekujemo da će to biti i intenzivnije, mislim na prostorne uslove i poboljšanje laboratorijskih kapaciteta – rekao nam je Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta.

I studente i profesore ovog fakulteta su pohvalili brojni predstavnici vlasti u Srpskoj. Da najbolji kadar odškoluje upravo ovaj fakultet ,bar kada je u pitanju njen resor, potvrdila je i Srebrenka Golić. Dodala je da bez ovog kadra, najvažniji projekti energetske efikasnosti ne bi uspjeli. Posebno je ponosna što je upravo ovaj fakultet dio tog projekta.

– Upravo naše Ministarstvo zajedno sa UNDP-om implementira projekat energetske efikasnosti i meni je psoebno drago i zadovoljstvo mi je što je ovaj objekat koji je izgrađen 1930. godine ušao u program energetske efikasnosti. što znači dobra tehnička izolacija, zamjena prozora,vrata, zamjena rasvjete i prelazak na led rasvjetu – izjavila je Srebrenka Golić,
ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

– Mi se nadamo da će ta institucija da nastavi ovim putem, da će se razvijati ovako kako se razvijala u proteklih 20 godina i da ćemo na nekim novim jubilejima bilježiti nove pobjede – dodao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Proslavi jubileja su prisustvovali i brojni akademici, profesori, rektor i ministri. Ovaj fakultet je do sada završilo preko 2000 studenata. Imaju 8 studijskih programa i master studije za sve cikluse. Za ovu godinu su svi gotovo svi kapaciteti za smjer matematike i fizike popunjeni.

(Srpskacafe.com)