Vijesti 17.07.2016.

Banjaluka: Akcija za očuvanje spomenika na Banj brdu

ČITANJE: 1 minuta

Inicijativa građana “Rekreativna zona Banjaluka” pokrenula je novu dugoročnu akciju koja će biti usmjerena na poboljšavanje uslova oko spomenika na Banj brdu, kao i na njegovu zaštitu od građana koji se, uprkos zabrani, i dalje penju na njega ugrožavajući i spomenik i sebe.

“Pored toga što je spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu dotrajao, penjanje pojedinih građana na njega direktno ugrožava bezbjednost i pogoršava njegovo već ionako loše stanje”, kazao je Goran Pivašević, član “Rekreativne zone”.

On je dodao da je cilj akcije kojom se pokušava skrenuti pažnju na stanje spomenika i kompleksa oko njega, nalaženje tehničkog rješenja kojim bi se spriječilo penjanje ljudi na spomenik i sanirala najveća oštećenja.

“Povodom ovoga pitanja obratili smo se i Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, čiji su predstavnici i prošle sedmice obišli spomenik, a u narednom periodu reći će svoje stručno mišljenje, s kojim ćemo nastaviti sljedeće korake u našoj akciji”, dodao je Pivašević.

(Nezavisne)