Vijesti 11.02.2016.

Banjaluka: Aktuelni čas biće duži, a odbornicima po dva pitanja

ČITANJE: 2 minute
poslanici
Izmjene Poslovnika i Etičkog kodeksa ponašanja odbornika Skupštine grada predviđaju da aktuelni čas umjesto dosadašnjih 30 traje 45 minuta, da odbornik u toku aktuelnog časa ima pravo da postavi najviše dva odbornička pitanja i da komentariše odgovore na odbornička pitanja najviše od tri minuta, te da moraju prisustvovati sastancima komisija, odbora i savjeta čiji su članovi.

Razmatranje Nacrta poslovnika i Nacrta etičkog kodeksa ponašanja bili su juče na dnevnom redu 49. sjednice Kolegijuma Skupštine grada.

Ove izmjene, smatraju pojedini odbornici, trebalo je da budu urađene još ranije jer je mandat ovog saziva pri kraju, pa će najvjerovatnije biti primjenjivane na nove odborničke redove.

Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, rekao je juče da će novi poslovnik sačekati usvajanje novog zakona o lokalnoj samoupravi.

-To bi moglo biti završeno u junu, a primjena bi mogla početi s novim skupštinskim sazivom. Očekujemo da će biti smanjen broj radnih tijela i ojačana njihova uloga- rekao je Balaban.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, istakao je da je tražio da se neke stvari koriguju Poslovnikom, a to je da bude veća minutaža za diskusije, da se drugačije koncipiraju replike i krivi navodi.

-Takođe, tražio sam i da se da drugačija mogućnost aktuelnog časa, jer sada odbornik uzme učešće pet minuta, a načelnik odjeljenja daje 15 minuta odgovor- rekao je Talić.

Kada su u pitanju nedolasci odbornika, smatra da tim odbornicima treba da bude umanjena naknada.

Boran Bosančić, predsjednik Kluba odbornika DNS-a, kaže da je jedna od predloženih izmjena da mišljenje komisija bude obavezno i da ukoliko ne bude odluke komisije, tačka ne može ići na dnevni red.

-Neke od izmjena su da se produži aktuelni čas, smanji broj komisija i uvede novi etički kodeks- kaže Bosančić.

Nenad Talić, odbornik SNSD-a, rekao je da ove izmjene dolaze pred kraj mandata ovog saziva, a da je možda dobro što će novi skupštinski saziv dočekati nova pravila.

Naredna sjednica Kolegijuma skupštine grada biće održana u utorak i tada će biti poznat dnevni red za iduće zasjedanje i kada će biti.

(NN)

Oznake: Zoran Talić