Vijesti 01.08.2016.

Banjaluka: Bašte niču na krovovima!

ČITANJE: 1 minuta

Banjaluka bi uskoro mogla da dobije bašte na krovovima kako bi i oni koji žive u zgradama mogli da uzgajaju voće i povrće. Građani oduševljeni!

Projekat “Gradske javne površine u funkciji proizvodnje hrane” ideja je Centra za životnu sredinu i počeo je u martu.

Ideja je da se na neiskorišćenim krovovima zgrada i gradskim javnim površinama naprave bašte koje bi ljudima bez dvorišta služila za uzgoj voća i povrća.

Gradska uprava trenutno razmatra 12 lokacija, poslije čega će se sa udruženjima dogovoriti o vlasništvu i upravljanju baštama.

“Nadam se da ćemo ove odgovore definisati prije izbora da bismo imali dovoljno vremena da pripremimo sve što je potrebno za pokretanje gradskih bašta na proljeće sljedeće godine”, kaže za “EuroBlic” Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu.

U nekim zemljama, poput Francuske, zakonom je propisano da se zgrade grade sa namjenskim krovovima za bašte, ali RS je još daleko od toga.

Banjaluka bi ovim projektom napravila korak naprijed, a građani su oduševljeni idejom o baštama. “Bilo bi odlično kada bih po malo domaćeg povrća mogla da odem na krov umjesto u prodavnicu”, kaže Bosiljka Aleksić, stanarka zgrade u Boriku.

(blic.rs)