Vijesti 19.07.2020.

BANJALUKA: Besplatni udžbenici za djecu iz višečlanih, hraniteljskih i romskih porodica

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka obezbijediće i za narednu školsku 2020/2021. godinu, besplatne udžbenike za djecu iz višečlanih, hraniteljskih i romskih porodica.

Kada je riječ o višečlanim porodicama, Grad će obezbijediti udžbenike za djecu iz ovih porodica koje su korisnici usluga Centra za socijalni rad, a na osnovu prijedloga Udruženja porodica sa četvoro i više djece.

-Od ove godine, ministarstva prosvjete i kulture i porodice, omladine i sporta obezbijediće besplatne udžbenike i za treće i svako naredno dijete iz višečlanih porodica, kao i za odlične učenike iz ovih porodica. Zbog toga, Grad se opredijelio da finanasira udžbenike za osnovce od trećeg do devetog razreda iz višečlanih porodica u stanju socijalne potrebe, a koja nisu u kategorijima za koje će resorna ministarstava obezbijediti udžbenike – kazali su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

U okviru gradskog programa podrške u nabavci udžbenika, djeca iz hraniteljskih porodica dobiće jednokratnu novčanu pomoć. Po prvi put, od prošle školske godine – ovim porodicama obezbijeđena je ovakva vrsta podrške.

Tako je za osnovce iz hraniteljskih porodica predviđeno 150 KM, za učenike srednjih škola 170, a za studente iz hraniteljskih porodica 200 KM za nabavku udžbenika i školskog pribora.

Kao i ranijih godina, djeca iz romskih porodica dobiće udžbenike i školski pribor pred početak školske godine. Takođe, Grad će kroz jednokratnu novčanu pomoć podržati obrazovanje srednjoškolaca i studenata iz romske populacije.

(A.M/banjaluka.net)