Vijesti 16.07.2016.

Banjaluka: Bolji uslovi za mame i bebe

ČITANJE: 4 minute

Da bi sve buduće majke, ali i očevi, jedan od najvažnijih momenata u životu – rođenje djeteta, zapamtili i po vrhunskoj medicinskoj njezi, neophodni su odlični uslovi u porodilištu, koji će renoviranjem biti omogućeni u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Ova najveća zdravstvena ustanova u RS već mjesecima je okružena gradilištem, ali obnova i gradnja ne smeta njenom funkcionisanju. Poslije opremanja južnog krila, radovi su nastavljeni u centralnom medicinskom bloku i sjevernom krilu UKC RS. U tom obimnom poslu nije izostavljen, kako ga mnogi nazivaju, ni najradosniji i najljepši dio centra – porodilište.

Njegova obnova je počela prošle sedmice zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Cilj renoviranja porođajnog bloka jeste formiranje pretporođajnog odjeljenja i odjeljenja za prisustvo oca porođaju, što će stvoriti uslove za komforniji boravak roditelja u iščekivanju prinove.

Porodilištu su isporučena tri nova električna kreveta za hospitalizovane pacijente i ginekološki sto za male hirurške zahvate sa električnim podešavanjem visine. Osim toga, dobili su i tri hidraulična transportna kreveta promjenjive visine, te po pet bolničkih kolica za terapiju i respiracionih pumpi.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS dr Slobodan Hajder kazao je da su porodilište i rađaonica izuzetno važni, zbog čega će posebnu pažnju i posvetiti obnovi ovog dijela centra.

“Obnova porodilišta u prvoj fazi podrazumijeva renoviranje prostora i nabavku nove opreme za rađaonicu i operacione sale”, istakao je dr Hajder dodavši da će potom i ostali dijelovi porodilišta biti preuređeni.

To je kontinuiran posao, ističe načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. dr Vesna Ećim-Zlojutro. Dodaje da će renoviranje porodilišta neprestano trajati, zbog toga što uvijek treba pratiti nove trendove u medicini. Neki aparati su u jednom momentu, objašnjava, najsavremeniji, a već u drugom postaju zastarjeli.

“Ova klinika napravljena je 1978. i tada je važila za ustanovu 21. vijeka. Kolege koje su nam dolazile bile su njome oduševljene. Nažalost, sve što se dešavalo od rata pa naovamo nije dozvolilo da tim tempom nastavimo”, objašnjava Ećim-Zlojutro.

Nabavka nove opreme i aparata je nastavljena, ali uvijek, kaže, može više. Porodilište sada očekuju građevinski radovi kojima će biti preuređene neke prostorije, gdje bi buduće mame mogle biti same prije poroda. Sada, kaže, imaju tri porođajna boksa u kojima su po dva kreveta.

“Tu nema mokrog čvora, što bi trebalo izmijeniti. Cilj nam je da preuredimo jedan objekat za pretporođajni prostor u kojem će trudnice moći šetati i pripremati se za porod”, objašnjava Ećim-Zlojutro.

Ističe i da većina opreme zahtijeva kontinuiranu zamjenu, posebno kada su u pitanju aparati za ultrazvuk. Kaže da su zadovoljni sa tri CTG aparata koja posjeduju, ali da bi svaki krevet trebalo da ih ima za praćenje otkucaja bebinog srca i kontrakcija kod majke. Ipak, ovo porodilište je po mnogim uslugama prepoznatljivo.

“Radimo laparoskopske operacije, pa čak i maligniteta, što ne rade klinike u Beogradu. U pojedinim oblastima ginekologije smo na zavidnom nivou”, kaže Ećim-Zlojutro.

Naglašava da su veoma zadovoljni rezultatima u akušerstvu, istakavši da su uspjeli odgovoriti svim izazovima.

Ećim-Zlojutro kaže da će pacijente u prijemnoj ambulanti u toj klinici uvijek dočekati najstariji dežurni ljekar.

“Tu su non-stop i tri ljekara, kao i jedan u porodilištu. Svijet ne poznaje takvo zdravstvo, osim u privatnim skupim bolnicama”, kaže Ećim-Zlojutro.

Očevi na porođaju

Upravni odbor UKC-a donio je prošle godine odluku da se prisustvo oca rođenju djeteta naplaćuje 20 maraka, dok je za ovaj doživljaj ranije bilo potrebno izdvojiti 500 maraka. To ipak nije znatno uticalo na pripadnike “jačeg pola” da trenutke dolaska bebe na svijet podijele sa svojim suprugama.

Vesna Ećim-Zlojutro kaže da veoma malo očeva prisustvuje rođenju djeteta.

“Na 3.000 poroda tek u desetak slučajeva očevi prisustvuju porođaju”, dodala je Ećim-Zlojutro.

Natalitet

U porodilištu UKC RS je u prvih šest mjeseci 2016. godine rođeno 1.545 beba (826 dječaka i 719 djevojčica), dok su u istom periodu 2015. godine rođene 1.524 bebe (814 dječaka i 710 djevojčica).

Vesna Ećim-Zlojutro je potvrdila da u porodilištu UKC-a godišnje na svijet stigne između 3.000 i 3.500 novorođenčadi.

“To je daleko manje beba nego 1990. kada je evidentirano čak 4.500 porođaja. Banjaluka jedina ima pozitivan prirodni priraštaj, jer je referentna ustanova u koju gravitira stanovništvo iz cijele RS”, objašnjava Ećim-Zlojutro.

Ipak, ohrabruje vijest da je u Banjaluci proteklog četvrtka rođeno 18 beba.

Statistika za prvih šest mjeseci ove godine:

– Najmlađa porodilja imala 15 godina

– Najstarija porodilja rodila u 48. godini

– Prijevremenih poroda bilo 136

– Carskih rezova 488

– Maksimalan broj poroda 19 (20. januara)

– Najkrupnija beba bila teška 5.450 grama i duga 59 centimetara

– Najmanja beba rođena sa 820 grama i bila duga 32 centimetra

(Glas Srpske)