Vijesti 22.03.2016.

Banjaluka: Borba da rampa na Banj brdu ostane spuštena za auta

ČITANJE: 2 minute
rekreativna zona
Odluka o zabrani odvijanja saobraćaja prema Banj brdu još je na snazi, ali se čeka odluka Slobodana Gavranovića, gradonačelnika, hoće li rampa ostati spuštena ili podignuta za automobile, kazali su danas članovi “Rekreativne zone”, te su istakli da će, ako bude dozvoljen prolaz vozilima, to na razne načine onemogućavati.

-Dobili smo od Gradske uprave takozvanu analizu, kažem takozvanu jer je to analiza na tri strane, kojom je Savjet za bezbjednost saobraćaja predstavio mišljenje o kretanju vozila prema Banj brdu. Analiza ovog savjeta je pozitivna po pitanju puštanja saobraćaja na Banj brdo, a sad je sve na gradonačelniku. Mi smo takođe uputili svoje mišljenje o toj analizi i sad čekamo odluku- kazao je Tihomir Dakić iz “Rekreativne zone”.

Kaže da su pronašli podatak da je Gradska uprava već izdala određenoj firmi da izradi plan putne signalizacije za Banj brdo, čime su pokazali da je vrlo moguće da će saobraćaj biti otvoren.

-Ako gradonačelnik odobri saobraćaj prema izletištu, borićemo se raznim aktivnostima protiv te odluke. Ako grad bude promijenio odluku, tražićemo poništenje te odluke i da to ide na Skupštinu grada jer ne može samo jedna osoba donositi odluke. Ipak moramo pričekati da vidimo kakve će reakcije biti iz Gradske uprave- istakao je Dakić.

Goran Pivašević iz Rekreativne zone kazao je da je Banjalučanima veoma stalo da to ostane pješačka zona, što su pokazali i tokom proteklog vikenda šetnjom do Banj brda, te je pozvao i sve kulturne radnike da iskoriste predivno okruženje Banj brda.

-Ukoliko bude potrebno, svakog vikenda ćemo nešto organizovati, nekakva dešavanja da se fizički jednostavno neće moći proći autima gore, odnosno da demotivišemo sve one koji žele da se rampa digne- naveo je Dakić.

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, te predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja, nije se juče javljao na telefon da prokomentariše pomenuti prijedlog Savjeta koji je dostavljen gradonačelniku. Ni Slobodan Gavranović, gradonačelnik, nije se javljao na telefon jer je na službenom putu.

Novaković je prije nekoliko dana kazao da novih informacija o eventualnim izmjenama odluke o rampi nema. Imali 19 akcija Članovi Inicijative “Rekreativna zona” predstavili su i realizovane akcije u 2015. godini, kao i aktivnosti koje tek predstoje. Djelovanje “Rekreativne zone” kroz prošlu godinu obilježilo je 19 akcija kojima se nastojalo popularizovati Banj brdo.

Prije samih akcija sproveli su i internet anketu kako bi ispitali koliko je ljudi zainteresovano za “Rekreativnu zonu” i da ova zona ostane pješačka zona bez motornih vozila, ali da se onima koji ne mogu na Banj brdo pješke omogući prevoz u vidu organizovanog prevoza.

(NN)