Vijesti 07.06.2016.

Banjaluka: Braća Šulić dvije godine ne žive u kući na klizištu

ČITANJE: 1 minuta

“Nema tu gradnje, oni su ispitivali tu dubinu klizišta, klizište je tri metra duboko, koliko obuhvata ne znam. A pojavljuju se tamo druge, nove pukotine koje nisu do sada bile. Nije u pitanju samo ova kuća, u pitanju su još dvije tri kuće, komplet brdo”, kaže Dragorad Šulić.

Za gradonačelnika problem je što veliki broj kuća na klizištima nema građevinske dozvole, što znači da ni sada nije moguća legalna gradnja. Nada za Šuliće je program UNDP-a.

“Mi ako uspijemo dobiti saglasnost da se gradi tih šest objekata, iako bi to bili zamjenski objekti za ugrožene kuće ili one koje se ruše u klizišnim prostorima ili zonama klizišta, ti vlasnici moraju pronaći odgovarajuće zemljište na kome je dozvoljena gradnja, a da bude u njihovom vlasništvu. To je osnovni uslov ovog programa”, naglasio je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Braća su se nam pokazala svoju muku. Klizište na okućnici, kuću sa ispucalim zidovima i uništenim prizemljem. Prije poplava podigli su kredite i renovirali kuću. Danas žive kao podstanari – Dragorad kod djece, Drago sa porodicom u komšiluku plaća kiriju. Uzdaju se u pomoć grada.

“Pa sad ja se nadam, pogotovo gospodin Novaković i gradonačelnik Gavranović, da će to nešto da se riješi za nekih pet, šest do deset dana. Ako ne, onda ne znam”, rekao je Drago Šulić.

Kafenisanje u parku u posljednjih pet mjeseci, hvali se gradonačelnik, dalo je rezultate. Konkretnih imena ljudi kojima je život poslije kafe bio slađi, nije mogao da se prisjeti. Braća Šulić se nadaju da je gradonačelnik dobro zapamtio njihovu muku.

(ATV)