Vijesti 26.06.2016.

Banjaluka: Brže do mjesta u vrtiću

ČITANJE: 2 minute

Novi pravilnik o upisnoj politici djece u vrtiće trebalo bi da stupi na snagu za sedam dana, prema kojem bi upis trebalo da bude transparentniji, a roditelji bi u svakom trenutku trebalo da imaju uvid koji su na listi čekanja.

Prvi kriterijum upisa biće upravo vrijeme provedeno na listi čekanja, zatim zaposlenost roditelja, samohrani roditelji, ratni vojni invalidi, manjine i još nekoliko stavki, po kojima će se raditi bodovanje. Svi se nadaju da će time djeca brže biti upisivana u vrtić, a ne kao do sada.

“Donijeli smo odluku da napravimo novi pravilnik o upisnoj politici djece, budući da je pravilnik iz 2007. godine zastario i bilo je tu mnogo stvari koje treba unaprijediti. Novi pravilnik je u izradi i čekamo da još sitne detalje usaglasimo na sjednici Upravnog odbora za sedam dana, te nakon toga on stupa na snagu”, rekla je u petak Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Prema njenim riječima, biće oformljena komisija koja će se sastajati jednom mjesečno i primaće zahtjeve, obrađivati ih, bodovati i tako rješavati.

“Da bi izvršili transparentnost same politike upisa, svi zahtjevi će dobiti svoj broj i šifru koja će biti i na sajtu Centra i na oglasnim pločama vrtića. Na taj način trudićemo se i da sami roditelji budu zaštićeni, odnosno privatnost njihove djece putem te šifre, a s druge strane imaće i priliku da vide koji su na redu čekanja”, objasnila je Kurtinovićeva.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, rekao je da je tražio da vidi da li je novo rukovodstvo spremno da postupi po zaključku koji je usvojen skoro prije više od godinu. Ističe da je totalno poražavajuće da prethodni menadžment i rukovodstvo nisu vodili nikakve protokolarne brojeve, te da su zahtjevi koji su stizali od strane roditelja stajali negdje sa strane.

Iz Udruženja porodica “4+” kažu da se dešavalo da iz njihovog udruženja dobiju besplatno mjesto u vrtiću, ali da moraju na listu čekanja.

“Dešavalo se da mališani iz našeg udruženja na mjesto čekaju više od dvije godine, ali nadamo se da će novim pravilnikom upis u vrtiće biti regularniji i da će mjesta dobijati djeca koja su godinama na listi”, kaže Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja “4+”.

1.540 mališana čeka

Trenutno na listi čekanja za vrtiće ima 1.540 mališana, a postoje 22 vrtića pod rukovodstvom Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

“Potrebno je izgraditi više novih vrtića, te da osposobimo stare prostorije i da proširimo kapacitete gdje mogu da se prošire kao što je vrtić ‘Kolibri'”, navela je Jelena Kurtinović, direktorka Centra.

(Nezavisne)

Oznake: Zoran Talić