Vijesti 02.11.2016.

Banjaluka: Budimo humani, pomozimo Konstadinovićima

ČITANJE: 2 minute

Višečlana porodica Kostadinović iz banjalučkog naselja Šargovac živi na rubu egzistencije. Šestoro djece imaju Slađana i Duško. Teško se živi. Još teže je nakon što su saznali da su im oba sina oboljela od mišićne distrofije.

„Najveći nam je problem što su nam dva dječaka oboljela od mišićne distorfije i trebaju da idu u Italiju. Liječenje je veoma skupo. Mi smo nezaposleni, ne možemo to da izvedemo. Dobijamo 140 maraka dječjeg dodatka, i 166 maraka tuđe njege za Stefana. To nam je nedavno odobreno. Potrebna nam je pomoć, da odemo u Italiju da vidimo kako ćemo dalje, da im bar te mišiće zadržimo. Bar onakvima kakvi sada jesu, jer je Stefanovo stanje iz dana u dan sve lošije. Već je dobio invalidska kolica.“

Osim osmogodišnjeg Stefana, nedavno je ustanovljeno da je i Dario obolio od iste bolesti, kaže majka Slađana.

„Stefanu je rađena DNK analiza u Parizu. Da se ustanovi o kakvoj je mutaciji gena riječ. Ustanovljeno je da sam ja nosilac. S obzirom na to, sve curice kada budu punoljetne moraće da rade iste te analize jer ako budu nosioci tih gena, neće moći da rode mušku djecu.“ kaže Slađana.

Zahvaljujući pisanju banjalučkih medija, muž se zaposlio. Počeo je raditi u Institutu za građevinarstvo. Djeca dobro uče. Dječaci iako bolesni ipak idu u školu. Pomažu im i drugari. Kažu, nose im i torbu do škole.

„Moramo ga voditi stalno, ponekad ga bole mišići pa ne može da ide. Koriste svaki dan one radne terapije, fizikalne terapije, da im se koliko toliko poboljša stanje. Dario je još uvijek pokretan i ide sam, ali obzirom da je mlađi od Stefana godinu i po znači da ga isto čeka kao i Stefana.“ kaže majka Slađana sa suzama u očima.

Majka Slađana zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su dosada pomogli, naglašavajući da će im pomoć i ubuduće biti potrebna. Pomoći možete i vi. Pozivom na broj 1412 donirate jednu konvertibilnu marku za liječenje braće Kostadinović, oboljelih  od mišićne distrofije.  Budimo humani.  Pomozimo braći Kostadinović!