Vijesti 29.09.2016.

Banjaluka: Budući filolozi nemaju biblioteku

ČITANJE: 2 minute

Tužno i ironično! Tako studenti Filološkog fakulteta opisuju činjenicu da nemaju svoju biblioteku. Već 20 godina nije kupljena ni jedna knjiga. Pred početak prošle akademske godine studenti su, uz redovnu upisninu, baš za tu namjenu plaćali dodatnih 10 maraka. Danas se pitaju gdje su pare.

“Tačan broj novca se ne zna. Kupljen je određeni broj knjiga, ali daleko od zavidnog. [Okvirno koliko je kupljeno knjiga?] Pa ne znam tačno”, rekao je Vedran Nikić, predstavnik studenata Filološkog fakulteta u Studentskom parlamentu.

Studenti kažu da se za štivo snalaze kako znaju i umiju. Obično su knjige tražili u gradskim i opštinskim bibliotekama ili posuđivali od profesora. Čitanje „na kašiku“ sigurno nije recept za uspješno studiranje.

“Pomalo je ironično da mi koji studiramo jezike i književnost moramo da studiramo bez biblioteke i da moramo knjige da pribavljamo na raznorazne načine. Ispite je naravno teško spremati”, istakle je Milana Rašić, student srpskog jezika i književnosti.

Iako predaju jezike, na Filološkom fakultetu su izgleda ostali bez riječi. Ni sedam dana od prvog kontakta dekan nije pronašao vremena da stane pred kameru ATV-a. Sve što nam je rečeno je da je sa bibliotekom u 4. paviljonu problem riješen. Studenti, međutim, nisu saglasni. Kažu, to nije konačno rješenje.

“Alternativno zato što treba da se izgradi poseban objekat naše biblioteke”, dodaje Rašić.

“Postoji i projekat, i lokacija, samo sredstva su u pitanju”, tvrdi Nikić.

Sredstva ne bi trebalo da su problem. 2.000 studenata za dva semestra sakupe 40.000 maraka, što bi, hipotetički, trebalo biti dovoljno za 1.500 do 2.000 knjiga. Ali, dok se uprava Fakulteta ne oglasi, i studenti i javnost će moći da dobijaju samo hipotetičke odgovore.

(ATV)