Vijesti 01.09.2016.

Banjaluka: Budući pravnici traže smjenu ministra i rektora

ČITANJE: 1 minuta

Savez studenata Pravnog fakulteta u Banjaluci najavio je juče pokretanje peticije za smjenu ministra prosvjete i kulture RS Dane Maleševića i rektora Univerziteta u Banjaluci Milana Mataruge ukoliko bude nastavljena procedura usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju.

Predsjednik Saveza studenata banjalučkog Pravnog fakulteta Mile Aljetić tvrdi da imaju podršku kolega i drugih studentskih organizacija. On je kazao da su studenti nezadovoljni jer nijedna njihova primjedba nije uvršćena niti ju je razmatrala radna grupa za izradu pomenutog zakona.

Poslije prvog prijedloga nacrta Zakona o visokom obrazovanju uputili smo kritike radnoj grupi u novembru prošle godine, i zatim opet u januaru ove godine i niko nije reagovao niti su naše primjedbe uvažene – priča Aljetić.

Studenti traže da se ispoštuje i odluka Nastavno-naučnog vijeća Pravnog fakulteta da za dekana bude izabran profesor Vitomir Popović, a koju je rektor Milan Mataruga odbio uz obrazloženje da je nezakonita.

Aljetić je istakao da ministar prosvjete Dane Malešević sve vrijeme ignoriše stav banjalučke univerzitetske zajednice što, kako je rekao, ne doprinosi razvoju visokog obrazovanja.

Ako se procedura u vezi sa donošenjem zakona o visokom obrazovanju nastavi, koja na mala vrata uvodi javno-privatno partnerstvo, pokrenućemo peticiju za smjenu rektora banjalučkog Univerziteta i samog ministra – kaže Aljetić.

Prema njegovim riječima, mogući su i masovni protesti pred institucijama RS ukoliko ovakva praksa bude nastavljena.

Posljednje što želimo jeste da izađemo na proteste, ali od novembra vodimo ovu borbu i svi se oglušuju o naše zahtjeve – rekao je Aljetić.

(Glas Srpske)