Vijesti 22.02.2016.

Banjaluka: Četiri komisije bez ijedne sjednice

ČITANJE: 2 minute
komisija sjednice
Od 24 radna tijela Skupštine grada, čiji je zadatak razmatranje materijala na dnevnom redu zasjedanja lokalnog parlamenta, kao i davanje mišljenja na iste, četiri radna tijela prošle godine nisu održala nijednu sjednicu.

To je jedan od razloga da se broj radnih tijela, odnosno komisija, smanji, što je planirano novim poslovnikom o radu Skupštine grada. Između ostalog, Komisija za nauku i naučnoistraživačku djelatnost nije imala zasjedanja, kao ni Komisija za utvrđivanje prijedloga imena naselja, ulica i trgova.

Aktivnosti u 2015. nisu imale ni Komisija za ravnopravnost polova niti Odbor za regionalnu i međunarodnu saradnju.

-Jedan od razloga zašto su neka radna tijela bila neaktivna je to što se teme skupštinskih zasjedanja nisu ticale tih komisija i njihovih nadležnosti. Drugi razlog je što je dio poslova koji su u nadležnosti tih komisija bio pokriven drugim komisijama, pa ćemo u Prijedlogu poslovnika, koji ćemo, nadam se, jednog dana usvojiti, smanjiti broj komisija. Neke ćemo izbaciti, a neke pripojiti drugima. Idemo na to da 24 radna tijela Skupštine grada svedemo na 18- rekao je juče Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada.

Prema njegovim riječima, za članove ove četiri komisije koje nisu zasjedale nisu obračunate naknade, jer se one isplaćuju prema broju održanih sjednica.

Đorđe Umićević, odbornik SDS-a, komentariše da je domen Komisije za nauku i naučnoistraživačku djelatnost daleko od tema Skupštine grada, a pored toga grad malo sredstava izdvaja za nauku, tako da će ona vjerovatno biti jedna od ukinutih komisija.

-Komisija za utvrđivanje prijedloga imena naselja, ulica i trgova će prema novom poslovniku koji pripremamo vjerovatno biti pripojena nekoj drugoj komisiji. Interesantno je, recimo, da je Odbor za regionalnu i međunarodnu saradnju malo aktivan, a Banjaluka je povezana s mnogim gradovima. Postoje sporazumi s nekim gradovima koji se uopšte ne sprovode, iako su davno potpisani- kaže Umićević.

Nenad Talić, odbornik SNSD-a, govori da članovi pojedinih komisija ne dolaze redovno na sjednice, zbog čega se dešava da se, zbog nedostatka kvoruma, ne održi neka sjednica, tako da bi trebalo poraditi na tome da se zamijene neredovni članovi pojedinih komisija.

Najviše zasjedanja su imali Komisija za komunalne poslove i Savjet za sport.

(NN)