Vijesti 30.12.2015.

Banjaluka: Četvrti paviljon na proljeće, stare cijene do jeseni!

ČITANJE: 3 minute
Na proljeće sljedeće godine biće otvoren četvrti paviljon Studentskog centra „Nikola Tesla”, što će na neki način biti i uvod za mnoge promjene u ovom domu. U najavi su strože kontrole i borba s „prodavcima” kreveta, a cijena smještaja ne bi trebalo da bude mijenjana, bar do jeseni iduće godine.

Ovo je za Press potvrdio direktor centra Zoran Babić.

-Radovi na novom paviljonu trebalo bi, ako se sve bude odvijalo planiranom dinamikom, da budu završeni u prvom kvartalu 2016. Predviđeno je 280 ležaja, 140 soba. Cijenu smještaja još ne znamo- kaže on.

Cijene stagniraju

Sljedeća godina za ovaj studentski centar će biti godina promjena, među kojima se kao još jedna pozitivna pominje i planirano renoviranje tri aktivna paviljona za što je izdvojeno 1,5 miliona KM iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS. Planirani su radovi na kanalizacionim vertikalama, sanitarnim čvorovima, dijelu elektrofaze, kupatilima…

S obzirom na specifičnost radova najvjerovatnije će, ukoliko radovi počnu prije jula, do kada su studenti dužni da napuste sobe, postepeno biti seljeni dijelovi paviljona i premještani studenti u četvrti, novi paviljon.

Ono što studente, naravno, najviše interesuje jesu cijene. Cijena u menzi je malo povećana, pa studenti sada plaćaju za tri obroka tri KM, umjesto prijašnjih 2,5 maraka. Što se tiče samog smještaja, povećanja će vjerovatno biti, ali najvjerovatnije ništa neće biti mijenjano do jeseni 2016.

-Zasad neće biti korekcija. U prva dva paviljona cijena iznosi sedam, 10 i 15 KM. U trećem paviljonu ona je veća za 15 KM. Međutim, ako uračunamo sve troškove koje imamo, od struje, vode, grijanja, tehničkog i higijenskog održavanja dođemo do cijene od 70 KM po ležaju. Tek s njom bismo došli na pozitivnu nulu u poslovanju. Ona svakako ne bi trebalo da bude niža od 60 KM. Svakako nisam za povećanje cijena, ali matematika je neumoljiva, drugačije ne možemo više biti održivi- kaže Babić.

Cijena se određuje na osnovu pravilnika o kriterijumima i mjerilima za utvrđivanje cijene usluga studentskog standarda, koji je usvojen 2009. Pravilnik, kaže on, nažalost, godinama nije primjenjivan kako treba, pa centar ima akumulirane obaveze što mu, ističe, predstavlja problem u poslovanju.

Ukinućemo ilegalnu trgovinu krevetima

Zoran Babić smatra da su promjene potrebne i kada je u pitanju „crno tržište trgovine krevetima”, ali i konkurs za prijem studenata u centar.

-Svake godine se ilegalno prometuje oko 300 ležajeva, znači gotovo jedan cijeli paviljon i za to imamo dokaze. Prodaju ih po cijeni od 650 do 1.000 KM. I što je najnevjerovatnije oni to objavljuju putem oglasa s punim imenom i prezimenom ponekad i brojevima telefona. Na sjednici upravnog odbora je bilo govora da ovo pitanje probamo na neki način da riješimo sljedeće godine – dodaje Babić i najavljuje strože kontrole u 2016. godini radi što poštenije preraspodjele kreveta.

Nevjerovatno je, smatra on, da se godinama ovo prećutkuje i da trgovanje krevetima prolazi nekažnjeno. Zasad se studentima, za koje se utvrdi da su prodavali krevet, prilikom konkursa za smještaj oduzima 30 bodova. Međutim, postoji mogućnost da već sljedeće godine bude nešto konkretnije urađeno na ovom planu.

Potrebno je, smatra Babić, da se uvežu i Ministarstvo prosvjete i kulture, Univerzitet u Banjaluci, Unija studenata i Studentski centar, te da ministarstvo donese akt po kojem bi bio određen način kažnjavanja u slučaju ovih i sličnih prekršaja.

Konkurs po grupama?

Zoran Babić kaže da je upravom odboru centra predložio da prilikom raspisivanja konkursa budu bar tri odvojene grupe. U prvu bi išli oni koji imaju najbolji prosjek, druga grupa bi bila za socijalne kategorije, a u treću grupu bi spadali ostali. Plan je i da dio kapaciteta četvrtog paviljona bude korišćen u komercijalne svrhe.

(Press)