“Banjaluka chess challenge”: Kadeti savladali seniore

Šahovski klub Banjaluka nastavio je sa serijom turnira “Banjaluka chess challenge”, a krajem oktobra odigran je drugi turnir u seriji, na kojem su kadeti nakon uzbudljivih borbi savladali seniore.

Osnovni cilj organizovanja ovakvih turnira je promovisanje velikog broja mladih talenata koji su ljubitelji ove misaone igre.

Kao i na prvom turniru, igralo se po takozvanom Ševeningen sistemu dvokružno u dva tima.

Za ekipu omladinaca igrali su: Marko Lipovčić, Maksim Savanović i Mirko Šajin, a za tim seniora nastupali su Mladen Kelečević, Nikola Lakić i Branko Marjanović.

Pobjedu u ukupnom skoru odnijeli su omladinci rezultatom 10,5:6,5, a briljirao je mladi Teslićanin Marko Lipovčić s izvanrednih 4,5 poena iz pet partija i pri tome je zaradio čak 122 elo-rejting poena.

Danijel Milekić, direktor turnira “Banjaluka Chess Challengea”, rekao je da je osnovni problem u daljem napredovanju i usavršavanju omladinaca nedostatak iskustva iz partija s jakim igračima, te nemogućnost osvajanja elo-rejting poena.

Dodao je da su prva dva turnira pokazala da je ideja “Banjaluka chess challengea” opravdala svoja očekivanja.

“Mladim igračima je pružena prilika da se okušaju sa starim asovima i da pri tome zarade značajan broj novih elo poena za napredovanje na FIDE rejting listi, i oni su to izvrsno iskoristili”, kazao je Milekić.

Prema njegovim riječima, drugi turnir održan je od 25. do 27. oktobra u Domu omladine, koji se i ovaj put pokazao kao izvrstan domaćin.

“Nastavljamo sa organizacijom ove serije turnira, i već je poznato da će se treći turnir održati od 22. do 24. novembra”, rekao je Milekić.

Prvi turnir odigran je od 3. do 6. oktobra u Klubu vojnih penzionera i Domu omladine, a igran je po Ševeningen sistemu, u kojem su četiri kadeta igrala protiv četiri seniora u dva kruga.

Plan organizatora je da turniri budu u kontinuitetu održavani jednom mjesečno do jula 2020. godine.

(Nezavisne)

KOS: Škola podržava akcije građana, ne i političku promociju

Direktor Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu Ognjen Kos namjerava da pozove predstavnike svih zainteresovanih udruženja građana na sastanak kako bi usaglasili akcije za predstojeći period te kako bi izbjegli svake dalje nesporazume, jer kako ističe, i rukovodstvo škole i udruženja građana očigledno imaju zajedničke ciljeve.

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,