Vijesti 03.02.2016.

Banjaluka: Čistoći kazna 20.000, Niskogradnji 15.000 KM

ČITANJE: 3 minute
cistoca
Zbog lošeg čišćenja snijega na području grada za vrijeme obilnih padavina u januaru, gradska “Čistoća” će biti kažnjena sa oko 20.000 KM, a preduzeće “Niskogradnja” sa oko 15.000 KM.

Ovo su potvrdili u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, te dodali da će taj novac biti odbijen od ukupne sume, koju grad tim preduzećima treba da plati za aktivnosti u sklopu zimske službe u tom periodu.

– Nismo bili zadovoljni kvalitetom rada na terenu, pa smo odlučili da od iznosa koji grad treba da plati, odbijemo oko deset odsto – rekli su u ovom odjeljenju.

Računica pokazuje da grad iz budžeta “Čistoći” za rad u sklopu zimske službe umjesto 200.000 KM, treba da plati 180.000 KM a preduzeću “Niskogradnja”, umjesto 150.000 KM, oko 135.000 KM.

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić je u telefonskom razgovoru “Glasu Srpske” kratko rekao da nije dobio nikakvo obavještenje iz Gradske uprave o novčanim kaznama.

– Kada dobijem zvanični dokument sa obrazloženjem o tom pitanju, tek onda ću moći komentarisati – kazao je Bajić.

Direktor “Niskogradnje” Ljubomir Ćubić je rekao da su svi putevi prvog reda, za koje je to preduzeće bilo nadležno, bili čisti.

– Malo smo kasnili sa uklanjanjem snijega na putevima drugog i trećeg reda, rečeno nam je da će nas novčano kazniti i ja sam rekao “kaznite”. Snijeg je padao nenormalno, a imali smo nesreću da su nam dva vozila sletjela s puta, pa smo morali slati dizalice da ih vade. Isto tako, veliki problem su pravila i parkirana vozila zbog kojih mašine u pojedinim dijelovima grada nisu mogle da čiste – kazao je Ćubić.

Dodao je da će ubuduće imati drugačiji raspored rada radnika, te da će se na svakih šest sati mijenjati posada, koju čine vozač mašinista i radnici na terenu.

Ovogodišnjim budžetom grada za rad zimske službe previđeno je 1,3 miliona KM.

Početkom godine u kratkom roku na teritoriji grada je napadalo više od 50 centimetara snijega. Gradonačelnik Slobodan Gavranović tada je rekao da nije zadovoljan radom pojedinih preduzeća u zimskoj službi i najavio da će ta preduzeća biti kažnjena.

Prema izvještaju o radu zimske službe za 2014/2015. godinu ukupni troškovi čišćenja iznosili su 1,4 miliona KM. Za čišćenje snijega na gradskom području potrošeno je 795.361 KM, a na seoskom 483.076 KM, dok je za nabavku 1000,13 tona soli potrošeno 181.373 KM.

“Čistoća”

Bulevar, Centar jedan i dva, Borik jedan i dva, Nova varoš, Rosulje, Paprikovac, Lazarevo jedan i dva, Potkozarje, Mišin Han, Šimići, Verići i Piskavica

“Eko euro tim”

Obilićevo jedan i dva, Starčevica, Ada, Debeljaci, Karanovac, dio Srpskih toplica, desna obala rijeke Vrbas, dio Vrbanje, Kočićev vijenac, Pobrđe, Srpske toplice, Stričići, Pavići, Krupa na Vrbasu, Rekavice jedan i dva

“Niskogradnja”

Česma, Priječani, dio Vrbanje, Petrićevac, Drakulić, Motike, dio Zalužana, Kuljani, Šargovac, Donja Kola, Goleši, Kola, Saračica, Čokorska polja, Dragočaj, Kuljani, Zalužani, Prijakovci.

“Batar komerc”

Borkovići, Gornja Piskavica, Bistrica, Stratinska, Kmećani, Bronzani Majdan.

“Rašo gradnja”

Ljubačevo, Krmine, Bočac, Agino Selo

(Glas Srpske)