Politika 31.03.2016.

Banjaluka: Čubrilović DNS-ov kandidat za gradonačelnika

ČITANJE: 3 minute
cubrilovic
Demokratski narodni savez će, najvjerovatnije 11. aprila, koalicionim partnerima iz SNSD-a i SP-a predložiti svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, a kako Press RS saznaje, to će biti aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

U Gradskom odboru DNS-a u Banjaluci uvjereni su da je Čubrilović najbolji kandidat za tu poziciju, pa će u to pokušati da uvjere i partnerske stranke iz vladajućeg bloka. Ovo je za Press potvrdio i potpredsjednik Gradskog odbora DNS-a u Banjaluci i aktuelni predsjednik gradske skupštine, Budimir Balaban, koji je ocijenio da je po njegovom ličnom mišljenju Čubrilović najbolji kandidat za gradonačelnika najvećeg grada Srpske i uvjeren je da bi on mogao pobijediti bilo kog protivničkog kandidata!

“DNS nije sa koalicionim partnerima, ali ni unutar naše stranke, precizirao kandidate za gradonačelnike i načelnike opština u RS. Okvirni dogovor bio je da to bude definisano do kraja ovog mjeseca, ali mislim da ćemo oko 5. aprila imati načelan dogovor. GO DNS-a u Banjaluci će 11. aprila održati sjednicu kada ćemo i definitivno usaglasiti i javno objaviti ko je naš kandidat za Banjaluku, a s kojim ćemo prvo izaći pred SNSD i SP. Naš najjači kandidat za Banjaluku je Nedeljko Čubrilović i mislim da bi on bio najbolji izbor za cijelu koaliciju”, kazao je Balaban.

Nisu isključivi

On je naglasio i da će DNS pokušati da uvjeri koalicione partnere da zajednički podrže Čubrilovićevu kandidaturu, ali je naglasio i da “DNS nema nikakvih problema” da podrži i kandidate drugih stranaka, pa čak i nestranačku ličnost.

“Mi u tom pogledu nismo isključivi, ali smatram da je Čubrilović najbolji izbor. Vodio je odbor DNS-a u Banjaluci i u vrlo nepovoljnim uslovima, ima dugo i bogato iskustvo u politici, ali i privredi”, dodao je Balaban.

On je zaključio i da je najbolje da koalicija ima zajedničke kandidate u svim gradovima i opštinama u RS, ali da ostaje da se dogovore u kojoj lokalnoj zajednici bi čiji kandidat bio najbolji izbor.

Od predsjednika parlamenta Srpske juče nismo uspjeli da dobijemo komentar, jer se Čubrilović nije javljao na telefon.

Stvar spekulacija

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović tvrdi da će zajednički kandidati koalicije biti dogovoreni narednih dana, te da je sve prije nego što se to desi stvar spekulacija. On je kazao i da “ne može reći da nije čuo za informacije” o mogućem DNS-ovom prijedlogu da za gradonačelnika Banjaluke kandiduje Čubrilovića, ali da još ništa nije zvanično predloženo.

“Od rukovodstva DNS-a ili predsjednika njihovog banjalučkog odbora nisam zvanično to čuo. Svaka stranka u koaliciji, naravno, ima pravo da iznese svoj prijedlog i da se o tome diskutuje, a na kraju ćemo se usaglasiti čiji prijedlog je najbolji. Mislim da niko neće praviti probleme u vezi sa definisanjem konačnih rješenja. Sve će biti dogovoreno za nekoliko dana i očekujem da ćemo uskoro objaviti sva imena”, rekao je Petrović za Press.

Suprotni planovi

Od ranije je već poznato da je najizvjesniji prijedlog SNSD-a za kandidata za gradonačelnika Banjaluke bio je predsjednik Gradskog odbora ove stranke Igor Radojičić. Međutim, iako se njegovo ime već duži period ističe u prvi plan, još nema zvanične potvrde iz stranke o njegovoj kandidaturi. Ono što je očigledno, a što se vidi na primjeru Trebinja i Teslića, o čemu smo takođe pisali, jeste da lokalni stranački funkcioneri u nekim lokalnim zajednicama imaju drugačije planove od krovnih koalicionih dogovora, a koje uspijevaju da sprovedu u djelo.

(Press)