Vijesti 05.09.2016.

Banjaluka: Cvjećarima ne cvjetaju ruže

ČITANJE: 2 minute

Zbog besparice za većinu Banjalučana kupovina cvijeća postala je luksuz, pa cvjećari kažu da im više ne cvjetaju ruže kada je posao u pitanju, čak ni za praznike.

I kada se pazari, uglavnom su to skromniji buketići, ili ponekad ruža, a cvijeće se sve manje kupuje kao znak pažnje iako mnoge  Banjalučanke kažu da nema ljepšeg poklona.

Jagoda Dobrovoljski iz cvjećare “Iris”  kaže da je u odnosu na prošle godine prodaja cvijeća lošija.

“Nekako krpimo rupe, i ne može se nešto baš puno zaraditi jer se jedva izvuče plata. Ružno je reći, ali je realna činjenica da kupovina cvijeća ili vijenaca za groblje svaku cvjećaru malo izvuče kada je posao u pitanju. Znatno manje se kupuju buketi za poklon, a više kupci dolaze po suze za groblje”, naglasila je Dobrovoljski.

I njene kolege cvjećeri, mada nisu htjeli da govore punim imenima, kažu da se jedna ruža ili gerber kupuju kao znak pažnje i za rođendane, a sve manje buketi. Ipak da i dalje među Banjalučanima ima poneki džentlmen sa ružama u rukama, potvrdila je Jagoda Dobrovoljski.

“Imam jednu mušteriju koja jednom mjesečno dođe i kupi svojoj ženi veliku korpu cvijeća, čisto da je iznenadi, što je jako lijepo”, rekla je ova cvjećarka.

U manjim cvjećarama su nam kazali da oni rijetko rade aranžmane za svadbe jer se za to angažuju veće cvjećare, ali da ponekad neko naruči bidermajer.

“I Dan žena, 8. mart, ne uveća nam nešto poslovanje jer ima sve više uličnih trgovaca koji tada prodaju cvijeće. Oni na Trgu Krajine zakupe tezgu na dan- dva i zarade za duže vrijema,  a mi smo dovedeni u situaciju da razmišljamo o zatvaranju cvjećare”, kazala je jedna prodavačica u cvjećari.

Iz Gradske uprave su potvrdili kako je na području grada registrovana 51  cvjećara, te da je jedna nova otvorena od početka godine, a četiri su zatvorene.

Cjenovnik (za komad)

Ruža     2,50 – 3 KM
Gerber     2 KM
Amarilis     4 KM
Antorijum     4 KM

(Nezavisne)