Vijesti 09.05.2016.

Banjaluka: Da li vozači znaju da “čitaju” saobraćajne znakove?

ČITANJE: 1 minuta
banj brdo
Umorni od višednevne kiše, koja je do prije par dana neumorno padala, Banjalučani su s radošću dočekali toplije vrijeme kako bi krenuli na omiljeno izletište na Banj brdu.

Okruženi zelenilom žele da se bar nakratko odmore, zaboravljajući gužvu koju su ostavili iza sebe. Međutim, njihovi sugrađani su se pobrinuli da ih podsjete na ono od čega su pokušali da pobjegnu bar na nekoliko sati.

Odmah nakon znaka “Zabranjeno parkiranje” pa sve do rampe protegla se kolona parkiranih automobila, većim dijelom zauzimajući travnatu površinu. Svakodnevna jadikovka se digla iz pepela zaborava, kvareći u startu zadovoljstvo boravka u prirodi. Saobraćajni znakovi su nam, izgleda, podsjetnik da, kad godi ih vidimo, u sebi probudimo inat i učinimo upravo suprotno.

Ipak smo mi sami sebi dovoljni, a ako nam neko i napiše kaznu lako ćemo naći “vezu” da se ona pocijepa. To što samim činom pokazujemo saobraćajnu nekulturu ne pogađa nas previše. Uvijek možemo da se izvučemo opravdanjem: “Nisam vidio znak”.

A znak velik k'o roda, kako bi rekao Radovan III: Biće ipak da nas nije briga za druge učesnike u saobraćaju i da nam je sebičnost proporcionalna kubikaži motora.

(Nezavisne)