Vijesti 17.06.2016.

Banjaluka: Đacima u Srednjoškolskom domu na raspolaganju 240 kreveta

ČITANJE: 2 minute

Učenici koji nisu iz Banjaluke a pohađaju srednju školu u ovom gradu u idućoj školskoj godini će na raspolaganju imati 240 slobodnih mjesta u đačkom domu.

Potvrdio je to direktor Srednjoškolskog doma Branislav Vidić i dodao da su od juče, kada je i objavljen konkurs imali veliki broj poziva roditelja koji su zainteresovani da njihovo dijete dobije smještaj.

– Imamo dva upisna roka, od 7. do 14. jula te od 18. do 26. avgusta. Lista primljenih učenika u prvom krugu biće objavljena na oglasnoj tabli doma 5. avgusta. Tada ćemo znati koliko je ostalo mjesta za drugi upisni rok – kazao je Vidić.

Istakao je da je jedan od osnovnih preduslova da su redovni učenici.

– Kod smještaja u dom vrednuje se i uspjeh učenika. Za one koji su upisali prvi razred srednje škole to su rezultati iz svih devet godina osnovne škole dok je za đake koji prelaze u viši razred to uspjeh iz prethodne školske godine. Uzima se u obzir i socijalni status porodice učenika te udaljenost mjesta prebivališta od Banjaluke – naveo je Vidić i naglasio da djeca ratnih vojnih invalida (RVI) od prve do pete kategorije imaju prioritet za primanje.

Kazao je da učenici smješteni u Domu imaju tri obroka te da su im na raspolaganju i internet kabinet, igralište, teretana, učionica u kojoj svaki dan obavezno uče pod nadzorom vaspitača kao i ljekarski nadzor.

– Cijena mjesečnog boravka je 75 KM a Vlada RS plaća smještaj i ishranu učenika sa 95 KM. Za djecu RVI, Vlada RS snosi kompletne troškove boravka od 170 KM – precizirao je Vidić.

Kazao je da je problem što Vlada RS ne uplaćuje redovno grantove za ishranu učenika.

– Tek prije mjesec su isplatili dva iz prošle godine od 60.000 KM. Za ovu godinu, do sada su nam trebali prebaciti oko 150.000 KM ali nažalost to se još nije dogodilo – kazao je Vidić.

Naveo je da najveći broj đaka u domu dolazi iz udaljenijih prigradskih naselja i okolnih opština.

– Prošle godine u domu je bilo smješteno 300 učenika a smještajne kapacitete smo proširili tako što smo u sobe stavljali dodatne krevete – objasnio je Vidić i dodao da su za to imali saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Potrebna sanacija

Branislav Vidić ističe da je zgrada Srednjoškolskog doma stara ali da su uslovi za boravak djece na zavidnom nivou.

– Objekat je dotrajao i trebalo bi uložiti dosta novca u sanaciju. Trudimo se da u skladu sa mogućnostima uradimo najnužnije popravake kako bi objekat bio uslovan za boravak djece. Posljednji put veća rekonstrukcija je urađena 2008. godine, kada je mijenjana stolarija i preuređivani parketi u starom djelu – rekao je Vidić.

(Glas Srpske)